Auteur Paul de Wispelaere overleden

Schrijver Paul de Wispelaere overleed vrijdag op 88-jarige leeftijd.

De Wispelaere gold als één van de meest prominente auteurs van zijn generatie.

Paul de Wispelaere overleed vrijdagavond op 88-jarige leeftijd in zijn woning in Maldegem. Dat meldt zijn echtegenote Ilse Logie en wordt bevestigd door het gemeentebestuur van Maldegem. De Wispelaere was lang ziek, zo laat zijn echtgenote weten. De Wispelaere werd geboren in Brugge, in 1928.

Paul de Wispelaere publiceerde essays en romans. Een van zijn bekendste werken is 'Het verkoolde alfabet' uit 1992. De verschillende essays van de Wispelaere werden verzameld in bundels als 'Het Perzische tapijt' en 'De Broek van Sartre'. De auteur was ook jarenlang hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen.

In 1998 ontving hij de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding in het Nederlandse taalgebied. 'Een referentiepunt voor vele generaties schrijvers en critici in Nederland en Vlaanderen', schreef de jury toen over het werk van de Wispelaere.

Naast romanschrijver, essayist en criticus was hij ook hoofdredacteur van het Nieuw Vlaamse Tijdschrift en redacteur van het Nieuw Wereldtijdschrift. Ook was hij bestuurder van het Louis Paul Boon-Genootschap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect