Literaire canon bundelt 51 invloedrijke Vlaamse klassiekers

'Het verdriet van België' van Hugo Claus is het meest recente boek op de Vlaamse lijst van de meest invloedrijke Nederlandstalige literatuurklassiekers.

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) hebben een literaire canon gemaakt. Die bestaat uit de 51 meest invloedrijke Nederlandstalige literatuurklassiekers.

'Dit is geen in beton gegoten inventaris van zogenaamd verplichte literatuur. Dit is geen stenen tafel voor de eeuwigheid, wel een menukaart die de smaak van vandaag toetst aan de literaire keuken van ons verleden.' Dat schrijven de initiatiefnemers, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), op de website van 'literaire canon'. Hun 'Vlaamse' lijst van Nederlandse literatuurklassiekers bundelt 51 invloedrijke klassiekers uit Vlaanderen en Nederland.

KANTL noch VFL kan precies zeggen wanneer het laatste canon werd opgemaakt, maar de partners voelden wel aan dat een nieuwe gids nodig was. Een commissie van zeven mensen, met aan het hoofd auteur Erik Vlaminck, stelde de lijst op. Er waren twee belangrijke criteria. De titel moest minstens 25 jaar oud en de auteur moest al overleden zijn. De commissie kwam uiteindelijk aan 50 meesterwerken, maar voegde daar in extremis nog eentje aan toe, namelijk 'Gangreen 1' van Jef Geeraerts, die begin mei plots overleed.

'Deze gids is voor twee zaken goed', duidt Koen Van Bockstal, de directeur van het VFL. 'Ze maakt dat er opnieuw wordt gepraat over literatuur. Daarnaast kan deze lijst een belangrijke schakel tot leesbevordering zijn, en een leidraad voor leraars, leesclubs en uitgevers'. Het is ook een dynamische lijst. Eén keer per jaar volgt een kleine evaluatie, om de vijf jaar een grote.

Op de lijst staan enkel klinkende namen, chronologisch te beginnen met Hendrik van Veldeke en zijn 'Sente Servas' uit de twaalfde eeuw. Verderop staan nog klassiekers als 'Van den Vos Reynaerde', 'Karel ende Elegast', 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'Max Havelaar' van Multatuli, 'Houtekiet' van Gerard Walschap, 'De Kapellekensbaan' van Louis Paul Boon, om te eindigen in 1983 met 'Het Verdriet van België'. Hugo Claus staat zelfs twee keer in de lijst, net zoals Joost van den Vondel. Dertien van de 51 titels dateren van na de Tweede Wereldoorlog. Een derde van de auteurs zijn Nederlanders.

Pallieter

Opvallende afwezigen zijn 'Pallieter' van Felix Timmermans, 'De Witte' van Ernest Claes. 'De trein der traagheid' van Johan Daisne en 'Wierook en tranen' van Ward Ruyslinck. 'Ik kan nog twintig titels noemen die de lijst niet haalden', zegt Koen Van Bockstal. 'Geloof me: het was een hels karwei voor de jury. Onze gids zal ongetwijfeld tot passionele debatten leiden onder literatuurliefhebbers.'

Het blijft niet bij deze canongids. In het najaar verschijnt er een 'canon verzamelboek'. In Nederland werkt het literatuurveld ook aan een gelijknamige gids. 'We gaan beide gidsen in elkaar schuiven als Vlaanderen en Nederland in 2016 samen gastheer zijn op de Frankfurter Buchmesse', zegt Van Bockstal.

www.literairecanon.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud