Nieuw hoogtepunt in Potter-hype

Het toneelstuk ‘Harry Potter and The Cursed Child' gaat vanavond in Londen in première. ©Manuel Harlan / Harry Potter The Play

Harry Potter blijft fascineren, ook al is de tovenaarsleerling nu een overwerkte ambtenaar met drie kinderen. Fans lopen storm voor een nieuw boek dat dit weekend verscheen.

31 juli is een hoogdag voor Harry Potter-adepten. Fans vieren dan de verjaardag van de bebrilde tovenaarszoon en zijn bedenker, de Britse schrijfster J.K. Rowling. Dit weekend komt daar extra symboliek bij. 19 jaar na de publicatie van het eerste boek verschijnt een langverwacht vervolg op de zevendelige Harry Potter-serie. Technisch gezien is ‘Harry Potter and The Cursed Child’ geen boek, maar een tweedelig toneelstuk in boekvorm.

Het toneelstuk, dat Rowling schreef met de regisseurs Jack Thorne en John Tiffany, is zaterdagmiddag officieel in première gegaan in Londen. Het wordt zaterdagnacht wereldwijd in boekvorm gelanceerd.

Harry heeft intussen drie kinderen en is een overwerkte ambtenaar op het ministerie van Magie. Het toneelstuk, dat nu al goede recensies oogst, is uitverkocht tot mei volgend jaar. Volgende week komen nog 250.000 extra tickets vrij. Het stuk loopt zeker nog tot december 2017, hoewel nu al een soort eeuwige looptijd voorspeld wordt.

Records

Het Engelstalige boek is voor veel fans een mooie troostprijs en breekt nu al records. De Amerikaanse boekenwinkelketen Barnes & Noble liet weten dat het het populairste vooruitbestelde boek sinds 2007 is, toen de vorige Harry Potter uitkwam.

Op de Nederlandse vertaling van Wiebe Buddingh’ bij uitgeverij De Harmonie is het wachten tot 19 november. Belgische boekhandels verwachten wel een stormloop voor de Engelstalige versie, die hier vanaf middernacht wordt verkocht. De Gentse boekhandel Paard van Troje en de Engelstalige boekhandel Waterstone’s in Brussel openen vannacht speciaal hun deuren.

Imperium

Het lijkt wel of J.K. Rowling een ‘Infinito’-toverspreuk over haar Potter-universum heeft uitgesproken. Dankzij films, videogames, merchandising en pretparken is de Potter-franchise uitgegroeid tot een imperium waarvan de waarde enkele jaren geleden op ruim 13 miljard euro werd geschat.

Met ‘Harry Potter and the Cursed Child’ blijft Rowling de franchise voeden. Maar ook met nieuwe verhalen die niet rechtstreeks over de tovenaarsleerling gaan. In november gaat de eerste film van een sequelreeks in première: ‘Fantastic Beasts and Where to Find them’. Rowling schreef het scenario, dat gebaseerd is op haar boek uit 2001.

Volgend jaar brengt de schrijfster een nieuwe versie van dat boek en enkele andere magische verhalen uit. Rowling blijft dus nog even bezig. Nochtans publiceerde ze de afgelopen jaren enkele niet-magische romans. Die werden op gemengde reacties onthaald. Rowling lijkt moeilijk aan haar eigen franchise te ontsnappen. Sommigen denken zelfs dat dit boek slechts een geheel nieuwe cyclus verhalen uit de Potter-wereld inluidt. De Potter-hype is nog lang niet voorbij.

31 juli is een hoogdag voor Harry Potter-adepten. Fans vieren dan de verjaardag van de bebrilde tovenaarszoon en zijn bedenker, de Britse schrijfster J.K. Rowling. Dit weekend komt daar extra symboliek bij. 19 jaar na de publicatie van het eerste boek verschijnt een langverwacht vervolg op de zevendelige Harry Potter-serie. Technisch gezien is ‘Harry Potter and The Cursed Child’ geen boek, maar een tweedelig toneelstuk in boekvorm.

Première

Het toneelstuk, dat Rowling schreef met de regisseurs Jack Thorne en John Tiffany, ging zaterdagavond officieel in première in Londen en wordt diezelfde nacht wereldwijd in boekvorm gelanceerd. Harry heeft intussen drie kinderen en is een overwerkte ambtenaar op het ministerie van Magie. Het toneelstuk, dat nu al goede recensies oogst, is uitverkocht tot mei volgend jaar. Volgende week komen nog 250.000 extra tickets vrij. Het stuk loopt zeker nog tot december 2017, hoewel nu al een soort eeuwige looptijd voorspeld wordt.

Het Engelstalige boek is voor veel fans een mooie troostprijs en breekt nu al records. De Amerikaanse boekenwinkelketen Barnes & Noble liet weten dat het het populairste vooruitbestelde boek sinds 2007 is, toen de vorige Harry Potter uitkwam.

Op de Nederlandse vertaling van Wiebe Buddingh’ bij uitgeverij De Harmonie is het wachten tot 19 november. Belgische boekhandels verwachten wel een stormloop voor de Engelstalige versie, die hier vanaf middernacht wordt verkocht. De Gentse boekhandel Paard van Troje en de Engelstalige boekhandel Waterstone’s in Brussel openen vannacht speciaal hun deuren.

Imperium

Het lijkt wel of J.K. Rowling een ‘Infinito’-toverspreuk over haar Potter-universum heeft uitgesproken. Dankzij films, videogames, merchandising en pretparken is de Potter-franchise uitgegroeid tot een imperium waarvan de waarde enkele jaren geleden op ruim 13 miljard euro werd geschat.

Met ‘Harry Potter and the Cursed Child’ blijft Rowling de franchise voeden. Maar ook met nieuwe verhalen die niet rechtstreeks over de tovenaarsleerling gaan. In november gaat de eerste film van een sequelreeks in première: ‘Fantastic Beasts and Where to Find them’. Rowling schreef het scenario, dat gebaseerd is op haar boek uit 2001.

Volgend jaar brengt de schrijfster een nieuwe versie van dat boek en enkele andere magische verhalen uit. Rowling blijft dus nog even bezig. Nochtans publiceerde ze de afgelopen jaren enkele niet-magische romans. Die werden op gemengde reacties onthaald. Rowling lijkt moeilijk aan haar eigen franchise te ontsnappen. Sommigen denken zelfs dat dit boek slechts een geheel nieuwe cyclus verhalen uit de Potter-wereld inluidt. De Potter-hype is nog lang niet voorbij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect