in memoriam

Alexis Dragonetti, beschermheer van Jommeke én het boek

De CEO van Ballon Media was een vurig pleitbezorger voor het boek en maakte zich grote zorgen over de 'ontlezing' in Vlaanderen.

De bestuurder die zaterdagnamiddag in de Antwerpse Craeybeckxtunnel om het leven is gekomen is Alexis Dragonetti. Dat wordt door uitgever Ballon Media op zijn Facebook-pagina bevestigd. 

Met de 50-jarige Gentenaar, die zichzelf graag als 'derde generatie Rus, vierde generatie Italiaan' omschreef, verliest de Belgische uitgevers- en boekenwereld een kleurrijk figuur. Alexis Dragonetti was CEO van stripuitgever Ballon Media (Jommeke, Lucky Luke, Largo Winch ...), maar genoot bij het brede publiek vooral bekendheid - via Boek.be - als organisator van de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen. 

Patrimonium

Dragonetti startte zijn carrière als financieel analist, maar raakte via de Turnhoutse boekdrukker Proost gefascineerd door de uitgeefwereld. Na een tussenstop als internetpionier (hij richtte één van de eerste Belgische datingsites op) nam in 2008 de controle over van Ballon Media. En dus ook van Jommeke, die hij als Vlaams patrimonium beschouwt.

Die deal kwam er met steun van Duvel-brouwer Michel Moortgat en later de Antwerpse ondernemersfamilie Moorkens. Een gewaagde zet: Dragonetti begaf zich op een krimpende markt kort vóór de wereldeconomie met de bankencrisis de dieperik inging. 'Net na de overname, toen Lehman Brothers omviel, heb ik een nachtje niet geslapen: 'Oei, wat heb ik nu gedaan. Daar gaan mijn spaarcenten!'', erkende hij enkele jaren later. 

Die onrust duurde maar even: 'Als je eigenaar kan worden van je jeugdheld en die opnieuw op de kaart kan zetten, twijfel je toch niet? Hoe cool is dat?’, zei Dragonetti afgelopen zomer in een gesprek met De Tijd

Dragonetti zette Ballon Media op de kaart. Ondanks de digitalisering die ook de boekenwereld in de greep houdt.

De ondernemer was ook een vurig pleitbezorger van het boek en maakte zich zorgen over de 'ontlezing'. 'Lezen is nuttig: het geeft toegang tot kennis en verbeelding, en stimuleert empathie en associatief vermogen. Dat lezen in vrije val is, is problematisch voor Vlaanderen. Want er is een rechtstreekse band tussen geletterdheid en economische groei', klonk het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud