Advertentie

Bart Moeyaert wint 'Nobelprijs' voor de jeugdliteratuur

Jeugdschrijver Bart Moeyaert. ©Dries Luyten

De Vlaamse auteur Bart Moeyaert heeft de Astrid Lindgren Memorial Award gekregen. Dat is de belangrijkste onderscheiding voor jeugdliteratuur.

Bart Moeyaert (54) kreeg de 'Nobelprijs voor de Jeugdliteratuur' dinsdagmiddag op de Children’s Book Fair in Italië. Aan de onderscheiding hangt een prijskaartje van bijna 480.000 euro vast. De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is wereldwijd de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur. De award werd opgericht in 2002 ter ere van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, die dat jaar overleed. Lindgren is de auteur van de Pippi Langkous-boeken.

De Belgische auteur en illustrator Kitty Crowther won de prijs in 2010. Andere winnaars waren onder meer Shaun Tan, Wolf Erlbruch en Philip Pullman. Vorig jaar won de Amerikaanse schrijfster Jacqueline Woodson.

De jury koos Moeyaert dit jaar uit een lange lijst genomineerden uit meer dan 60 landen. Het was zijn 16de nominatie. 'Dat hij de prijs nu ook effectief mag ontvangen, is een enorme opsteker voor de internationale uitstraling van de Vlaamse literatuur', schrijft het Vlaams Fonds voor de Letteren in een persbericht.

Moeyaert, die afkomstig is uit Brugge, was 19 toen zijn autobiografische debuut 'Duet met valse noten' uitkwam in 1983. Zijn werk is ondertussen vertaald in meer dan 20 talen. In 2016 was hij artistiek intendant van de gastlandpresentatie van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud