Boek 'Schoenaerts' krijgt waarschuwende sticker

Stan Lauryssens (links), auteur van het omstreden boek. ©BELGA

Het boek 'Schoenaerts' moet een sticker dragen die meldt dat het onjuistheden bevat. De Antwerpse kortgedingrechter ging in op de eis van acteur Matthias Schoenaerts en zijn moeder Dominique Wiche.

Acteur Matthias Schoenaerts en zijn moeder Dominique Wiche hadden een kort geding aangespannen tegen auteur Stan Lauryssens en uitgeverij Manteau. Ze vonden dat het boek 'Schoenaerts', over de manisch-depressieve periodes in het leven van acteur Julien Schoenaerts, een sticker moet dragen met de boodschap dat het niet om een waarheidsgetrouwe biografie gaat.

De rechter in eerste aanleg in Antwerpen heeft de eis van Schoenaerts en Wiche gevolgd. Hij vindt dat auteur Lauryssens zijn lezers meteen op het verkeerde been zet. Op de cover en de eerste bladzijde prijkt een getrukeerde quote van Matthias Schoenaerts - 'Mijn vader was een vijs kwijt, maar het was de juiste vijs' - waardoor minstens de indruk wordt gewekt dat de acteur aan het boek heeft meegewerkt.

De auteur en uitgeverij Manteau hebben volgens de rechter de internationale bekendheid van de acteur gebruikt om de verkoopcijfers van het boek de hoogte in te jagen. De quote en de naam van Matthias Schoenaerts moeten dan ook verwijderd worden uit de op stapel staande tweede druk van het boek. En op de boeken die nu nog in de winkel liggen, moeten de quote en zijn naam overplakt worden met de sticker 'Dit boek bevat onjuistheden'. Aan de eis koppelde de rechter een dwangsom van 500 euro per dag en per inbreuk.

Auteur Stan Lauryssens toonde voor het proces begrip voor het standpunt van de familie Schoenaerts. 'Het is geen prettige geschiedenis die ik in mijn boek aankaart, maar ik heb nooit gezegd dat het een biografie is. Het is mijn visie op de feiten zoals ik en ook anderen die gezien hebben.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud