Advertentie

Britse misdaadschrijfster P.D. James overleden

P.D. James in 2001 ©AFP

De bekende Britse schrijfster P.D. James is op 94-jarige leeftijd overleden. Ze werd wereldberoemd met politieromans rond de dichterlijke Scotland Yard-commander Adam Dalgliesh.

Phyllis Dorothy James schreef in totaal twintig boeken, waaronder 'Geen prijs te hoog', 'De verloren generatie', 'De vuurtoren' en onlangs nog 'Pemberly', een moordlustig vervolg op 'Pride and Prejudice' van Jane Austen.

De doorbraak van de Britse schrijfster liet echter vrij lang op zich wachten. Ze werd geboren in 1920 en pas in 1962 kwam haar eerste boek uit met Adam Dalgliesh in de hoofdrol: 'Cover Her Face' (in het Nederlands bekend als 'Geen prijs te hoog'). De Tweede Wereldoorlog en de zorg voor haar gezin - twee dochters en een door die oorlog getraumatiseerde man - weerhielden haar lange tijd van schrijven. Toch was dat altijd iets wat ze wilde doen en dus schreef ze lange tijd in de avonduren, naast haar administratieve werk in een ziekenhuis.

Haar internationale doorbraak vormde het boek 'Innocent Blood' ('Onschuldig bloed') uit 1980. James verkocht de rechten voor dat boek voor 380.000 pond en de filmrechten voor 145.000 pond. Ze nam direct ontslag en richtte zich vanaf dat moment alleen nog maar op schrijven. Misdaad was daarbij altijd de rode draad; James was verknocht aan het genre.

Diverse boeken werden ook verfilmd. De Britse commerciële zender ITV maakte in de jaren 80 een reeks van haar misdaadverhalen en de BBC verfilmde een tiental jaar geleden twee romans.

James ontving voor haar werk talrijke prijzen en werd ook benoemd tot barones James van Holland Park. Ze zat daardoor sinds 1991 in het Hogerhuis, waar ze de Conservative Party vertegenwoordigde.

De BBC verfilmde onder meer 'The Murder Room'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud