Britse schrijver VS Naipaul overleden

©AP

Nobelprijswinnaar voor de Literatuur V.S. Naipaul is overleden. De schrijver werd 85 jaar.

 Vidiadhar Surajprasad Naipaul werd geboren op 17 augustus 1932 op het Caraïbische eiland Trinidad, in een familie van Indiase origine. Dankzij een beurs kon hij op 18-jarige leeftijd studeren aan Oxford.

Na enkele jaren waarin hij actief was als journalist voor Britse media, begon Naipaul romans te schrijven. De eerste speelden zich nog af in Trinidad. Daarna exploreerde hij Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Zijn indrukken legde hij naast romans vast in reportages en essays.
     In 'An area of darkness' uit 1964 (in het Nederlands: 'Een domein van duisternis') analyseerde hij kritisch de menselijke verhoudingen in India, het land van zijn voorouders. In 'Among the believers: an islamic journey' uit 1981 ('Onder gelovigen') toonde hij zich islamkritisch. De roman 'A bend in the river' uit 1979 ('Een bocht in de rivier') gaat over de chaos en de dictaturen in Afrikaanse landen die onafhankelijk waren geworden.

Koningin Elizabeth II sloeg Naipaul in 1990 tot ridder. In 2001 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij ontving ook de Man Booker Prize in 1971 voor 'In a free state' ('Een staat van vrijheid').
    

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect