Campert wint Prijs Nederlandse Letteren

©Joost van den Broek/Hollandse Hoogte

De Nederlandse schrijver en dichter Remco Campert krijgt de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren, de belangrijkste literaire onderscheiding in ons taalgebied.

De Nederlandse schrijver, dichter en columnist Remco Campert (85) krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren 2015. Aan deze driejaarlijkse prijs hangt een bedrag van 40.000 euro. Ze is de belangrijkste literaire onderscheiding in ons taalgebied en wordt georganiseerd door de Taalunie.

De jury, onder voorzitterschap van Hubert Van Humbeeck, prijst Campert omdat hij lichtheid brengt in de Nederlandstalige literatuur. Hij roemt de schrijver als 'een groot stilist' die in zijn werk steeds 'relativerend en geestig is', waarmee hij verschillende generaties blijft aanspreken. 'Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte', aldus de jury.

Campert, die als prijswinnaar de Vlaamse dichter en dagboekschrijver Leonard Nolens opvolgt, richtte in 1950 met Rudy Kousbroek het tijdschrift Braak op, waartoe later ook Lucebert en Bert Schierbeek toetraden. Hun poëzie was gericht tegen de traditie en sloeg experimentele paden in. Daarom wordt Campert bij de Vijftigers gerekend.

In dezelfde periode begon Campert uit geldnood cursiefjes en columns in een lichte stijl en met de nodige ironie te schrijven voor kranten en magazines. Dat doet hij nog steeds. Tussen 1996 en 2006 alterneerde hij met Jan Mulder de dagelijkse stukjes op de voorpagina van de Volkskrant. In die krant heeft de schrijver nog steeds zijn vaste plek.

Campert kreeg in 1976 de P.C. Hooftprijs voor zijn poëtisch oeuvre. In 2011 kreeg hij de Gouden Ganzenveer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud