Crisis bij Nobelcomité groeit

De crisis bij de Zweedse Academie draait om mogelijk misbruik van vrouwen, perslekken en geldfraude. ©AFP

Er wordt al gespeculeerd dat de Nobelprijs voor Literatuur dit jaar niet uitgereikt zal worden.

Al sinds 1786 werpt de Svenska Akademien zich op de nobele taak de 'puurheid, kracht en hoogheid' van de Zweedse taal te bevorderen. De jongste maanden is het eerbiedwaardige instituut, dat sinds 1901 ook de Nobelprijs voor Literatuur toekent, echter in een ongeziene crisis gestort.

De Zweedse Academie maakte zaterdag bekend dat Sara Stridsberg zich heeft afgemeld als lid. Ze is al het zesde lid van de 18 dat opstapt, hoewel de leden eigenlijk voor het leven lid zijn.

Aanleiding is de affaire rond de echtgenoot van collegalid Katarina Frostenson, die 18 vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt. Frostenson wordt er daarnaast van beschuldigd dat ze zeven keer de naam van de potentiële winnaar van de Nobelprijs zou hebben gelekt. En dat ze geld van de Academie zou hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en waar zij mede-eigenaar van is.

Een motie van wantrouwen tegen Frostenson haalde het eerder niet, waarop drie comitéleden opstapten en de voorzitter vertrok vanwege gebrek aan vertrouwen. Frostenson vertrok uiteindelijk ook.

De financiële eenheid van de Zweedse politie kondigde deze week aan dat het een onderzoek was begonnen naar de Zweedse Academie. In Zweedse media wordt inmiddels gespeculeerd dat de Nobelprijs voor Literatuur dit jaar weleens niet uitgereikt zou kunnen worden.

Vorig jaar ging die prestigieuze titel naar de Brits-Japanse schrijver Kazuo Ishiguro, in 2016 - ietwat omstreden - naar de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect