David Troch wordt vierde Gentse stadsdichter

Foto HH ©Herman Wouters

Dichter, schrijver en redacteur David Troch wordt de komende twee jaar de nieuwe Gentse stadsdichter. Dat maakte de Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a) bekend.

Troch is de vierde stadsdichter van Gent, na Roel Richelieu Van Londersele, Erwin Mortier en Peter Verhelst. De 36-jarige Troch werd unaniem voorgedragen door de eerste stadsdichter van Gent en deskundigen uit het Poëziecentrum,Behoud de Begeerte en Creatief Schrijven.

'Ik had een sterke debutant voor ogen, iemand die ook veel mensen kan bereiken: kinderen, volwassenen en ouderen, oude en nieuwe Gentenaren', zei de Gentse schepen Annelies Storms. 'De belangrijkse redenen voor deze keuze zijn de kwaliteit van zijn werk, zijn humor, zijn gedrevenheid en zijn sterke verwevenheid met Gent.'

Troch, woonachtig in Sint-Denijs-Westrem, debuteerde in 2008 bij de Gentse uitgeverij Poëziecentrum. In 2012 volgde 'buiten westen' waarmee hij met het gedicht 'gezel' de publieksprijs won van de Herman de Coninckprijs. Dat jaar won hij ook de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Troch schrijft niet alleen poëzie, maar ook theater en is redacteur.

Troch zal de komende twee jaar minstens zes gedichten per jaar afleveren, bovenop de organisatie van een aantal evenementen. 'Ik ben een dichter die vindt dat gedichten iets extra krijgen als je ze hoort, als ze van het witte blad worden getrokken en de dialoog met andere kunstvormen aangaan', zegt Troch.

Hij roept Gentenaars op om gedichten van zijn voorgangers en gedichten van Gent in talen te vertalen die in de stad te horen zijn. 'Hoe mooi wordt het als poëzie grenzen doet vervagen', klonk het.

Hij schreef al een eerste gedicht 'gent en ik'. Vanaf 1 mei is Troch officieel de nieuwe stadsdichter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud