Advertentie

Douglas Stuart wint Booker Prize

De Schotse New Yorker Douglas Stuart bij de virtuele prijsuitreiking. ©AFP

Stuarts debuutroman 'Shuggie Bain' vertelt het verhaal van een jongen die in het Glasgow van de jaren 80 zijn moeder probeert te steunen, terwijl ze met armoede en verslaving worstelt.

De Schots-Amerikaanse auteur Douglas Stuart heeft de prestigieuze Booker Prize gewonnen met zijn debuutroman 'Shuggie Bain'. Dat hebben de organisatoren donderdag bekendgemaakt.

'Ik kan dit niet geloven. Dank u', verklaarde de 44-jarige Stuart nadat hij tot laureaat was uitgeroepen.

©EPA

'Shuggie Bain' is gebaseerd op de jeugdjaren van Stuart. In het boek vertelt hij het verhaal van een jongen - 'Shuggie' is lokaal dialect voor Hugh - die in de jaren 80 opgroeit in de Schotse stad Glasgow, terwijl zijn moeder met een verslaving kampt. Het boekt oogstte meteen vrijwel unaniem lovende recensies.

De bekendmaking van de winnaar van de Booker Prize for Fiction vond donderdagavond plaats in het noorden van Londen. Door de opgelegde beperkingen wegens het coronavirus moest de ceremonie via een livestream worden gevolgd.

De Booker Prize wordt jaarlijks in het Verenigd Koninkrijk uitgereikt voor een Engelstalig fictiewerk. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 pond (bijna 56.000 euro) verbonden. Het gaat om de de hoogste onderscheiding in de Engelstalige literatuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud