Advertentie
Advertentie

Duitse schrijver Günter Grass overleden

Günter Grass in 2009, tijdens een campagne-evenement van de Duitse socialistische partij SPD. ©REUTERS

De Duitse auteur en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur Günter Grass is maandag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Günter-Grass-Huis in Lübeck bevestigd.

Günter Grass, geboren in de Poolse stad Gdansk toen die nog de Vrije Stad Danzig heette, werd wereldberoemd met zijn roman 'De blikken trommel'. Hij staat te boek als een van Duitslands grootste auteurs. Daarnaast was hij ook actief als beeldhouwer, schilder en graficus. In 1999 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

'Die Blechtrommel' verscheen in 1959, en geldt als een van de belangrijkste literaire werken in Duitsland na 1945. In 1979 werd het boek verfilmd door Volker Schlöndorff:

 

Ook in de politiek liet Grass zich opmerken. Hij engageerde zich voor de Duitse socialistische partij SPD, en voerde zo onder meer campagne voor voormalig bondskanselier Willy Brandt.

Hij kwam ook hard in aanvaring met Israël, toen hij in een gedicht fel van leer trok tegen de levering van een Duitse duikboot aan dat land. Op die duikboot konden kernraketten geplaatst worden, en Grass verzette zich tegen nucleaire proliferatie in het algemeen. Het kwam hem op een inreisverbod van Israël te staan. De toenmalige Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai kon zich beroepen op een oude wet die ex-nazi's de toegang tot het land ontzegt.

Grass had als diensplichtige deel uitgemaakt van de Waffen-SS. Een donkere bladzijde uit zijn leven die Grass in 2006 overigens zelf publiek had gemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud