opmerkelijk

Facebook katapulteert tien jaar oud boek tot Duitse bestseller

Marc Zuckerberg, CEO en oprichter van Facebook ©REUTERS

Dankzij een Facebook-actie is de onbekende Duitse schrijver Kai-Eric Fitzner plots auteur van een bestseller. Helaas vloeit de plotse roem voort uit een tragisch voorval.

Wie nog twijfelt aan de impact van sociale media, moet deze dagen eens de commotie in de Duitse literaire wereld gadeslaan. De bestsellerlijst van Amazon Deutschland wordt sinds woensdagmiddag aangevoerd door 'Wilkommen im Meer' van Kai-Eric Fitzner.

Opvallend, aangezien dat boek dinsdag nog ergens op nummer 60.000 van de verkoopslijst wegkwijnde. Het boek is dan ook tien jaar oud en werd door de auteur in eigen beheer uitgegeven. Dus zonder steun van een grote uitgever die doorgaans nodig is om een boek naar de top van de verkoopslijst te 'pushen'. 

©Amazon.de

'Wilkommen im Meer' laat zo warempel zelfs 'Herbstblond' achter zich. Dat is de autobiografie van Thomas Gottschalk, een in Duitsland legendarische mediafiguur die jarenlang het hoogblonde gezicht was van de populaire televisieshow 'Wetten, dass ...?'. 

Helaas is Fitzner zelf niet bewust van zijn plotse roem. Aan de basis van de populariteit ligt immers een tragisch voorval. De schrijver ligt sinds 9 mei, uitgerekend de dag van zijn 45ste verjaardag, na een zware beroerte in coma.

Zijn vrouw Raja startte daarop op zijn Facebook-pagina een actie, waarbij ze mensen opriep het boek te kopen. 'Het is een zeer lezenswaardig boek, geestig en het stemt tot nadenken.' Die boodschap is intussen meer dan 6.000 keer gedeeld en sorteert duidelijk effect.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud