Advertentie
Advertentie

Geestelijke vader van Piet Pienter en Bert Bibber overleden

De cover van een album van Pom. ©Tijd

Striptekenaar Jozef Van Hove, beter bekend als Pom, is op 94-jarige leeftijd overleden. Pom was vooral bekend van de stripreeks Piet Pienter en Bert Bibber.

Van Hove overleed vorige week vrijdag, maar zijn dood raakte pas nu bekend. De Morgen vernam zijn overlijden van zijn familie. Pom wordt vandaag/vrijdag in intieme kring ter aarde besteld.

Jozef Van Hove zag het levenslicht in Berchem op 16 november 1919. Hij was een generatiegenoot van Willy Vandersteen, Jef Nys, Bob De Moor en Marc Sleen, maar maakte nooit deel uit van de zogenaamde 'Grote Vlaamse Vier'. De reden? Pom was een einzelgänger die een broertje dood had aan aandacht. Ik ben een 'urk', zei hij begin januari 2011 in een interview in De Morgen. 'Iemand die tegen zijn goesting leeft en niemand kan uitstaan.'

Als kind was Pom al helemaal weg van strips. Hij begon ze na te tekenen, waarbij vooral Kuifje een bron van inspiratie was. Zijn vader vond stripauteur echter geen beroep. Hij studeerde tijdens de oorlog in Duitsland af als technisch ingenieur met als specialisatie hoogfrequentie en radiotechniek. Na de oorlog zat Pom een jaar in de gevangenis omdat hij in Duitsland had gewerkt.

Een en ander maakte van hem de verbitterde man die hij naar eigen zeggen was. Maar het was ook die verbittering, en de moeilijkheden om werk te vinden, die hem ertoe dreven zijn jeugddroom van striptekenaar door te zetten. In 1950 begon hij als illustrator voor de Antwerpse krant Het Handelsblad. Daar tekende hij de 'Week in krabbels', een getekend weekoverzicht. In 1951 startte de krant met een dagelijkse strip. Pom kreeg de kans om zijn eerste Piet Pienter en Bert Bibber-avontuur op papier te zetten. Het werd 'Het Vredeswapen'. Over die een tiental eerste verhalen toonde hij zich later in zijn carrière niet meer tevreden.

Nadien stapte Pom over naar Gazet van Antwerpen. Voor uitgeverij De Vlijt tekende hij 43 albums. Na een kleine zijsprong via Keesing in 1993 met het album 'Vakantie in Pandorra' belandde hij in 1995 bij de Standaard Uitgeverij. Daar verscheen het 45ste en laatste avontuur in de reeks van Piet Pienter en Bert Bibber, 'Susan bij de Knobbelgilde'. Er werden zo'n 4 miljoen albums verkocht over het avontuurlijke stripduo. Pom zelf zag in hun droge humor de hoofdoorzaken van het succes.

Pom had een bloedhekel aan interviews. Pas in 2011, het jaar dat zijn geesteskinderen Piet Pienter en Bert Bibber 60 jaar werden, gaf hij voor het eerst verschillende interviews. Hij woonde in een wat onderkomen bungalow in de bossen van Nijlen, en hield zich er alleen nog bezig met zijn hobby, de elektrotechniek. Pom gaf toe dat er na het overlijden van zijn levensgezellin Mieke niet veel meer van hem overbleef. Jozef van Hove wou niets liever dan bij 'zijn Mieke' te zijn. 'Ik hoop dat dit mijn laatste jaar is', klonk het in het interview in De Morgen.

Pom overleed uiteindelijk op 2 mei 2014 op 94-jarige leeftijd. Hij stierf in het rusthuis waar hij de laatste maand van zijn leven moest worden opgenomen en laat twee zonen, twee dochters, veertien kleinkinderen en tien achterkleinkinderen na. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud