Herman, de vader van de fotograaf

©Diego Franssens

Herman heet de vader van fotograaf Diego Franssens. En ‘Herman’ is de titel van een boek en een tentoonstelling in Museum Dr. Guislain. Franssens fotografeerde zijn vader tien jaar. Tien jaar waarin Herman zich afsloot van de wereld. In het boek schreef De Tijd-journalist Rik Van Puymbroeck neer wat Diego over zijn vader vertelde. Dit is een stukje eruit.

‘Herman was drummer. Altijd. Thuis aan tafel, met vork en mes, op het irritante af. Maar ook heel mooi in het jazzbandje waarin hij speelde. Hij had een fantastisch drumstel van Slingerland. Bordeaux. Vooral met de borstels was Herman goed. ‘Rose Marie’ van Slim Whitman was zijn lievelingsliedje. Dat speelde hij graag en dat zong hij als hij eens iets te veel gedronken had. Wat niet vaak gebeurde. ‘Rose Marie I Love You. I’m always dreaming of you.’

Op een oud filmpje zie je hem dansen met zijn vrouw op een strand in Noord-Frankrijk. Ik kan er blijven naar kijken.

Er bestaan geen opnames van het jazzbandje en zijn Slingerland is weg. Jarenlang stond hij op zolder, maar op een dag verkocht hij hem. Of gaf hij hem weg. Hij zei er niets over en dat vonden we triest. Zomaar. Dat prachtige drumstel weg.

©Diego Franssens

Maar dat is Herman. Nadat zijn vrouw was gestorven, reed hij met dozen vol dia’s naar het containerpark. Hij kieperde onze hele jeugd zomaar weg. Alle herinneringen. Hij dacht er geen moment aan dat zijn kinderen die misschien graag hadden gehouden. De dood van zijn vrouw maakte hem zo kwaad en verdrietig dat hij alles weggooide.

In zijn schriftje staat die dag getekend: ‘Huguette overleden 21-10-2011 om 16.45.’ Ze moest binnen voor een galsteenverwijdering. Een hele gewone ingreep, iets van niets. Maar tijdens de operatie liep het mis. Wellicht werd met een scalpel een darm geperforeerd. Alles infecteerde, de vitale organen vielen uit en ons ma viel in coma. Ze is nooit meer wakker geworden. Niemand kon afscheid van haar nemen. Ook Herman niet.

Na zijn fietsongeval belandde hij in exact dezelfde kamer in het ziekenhuis waar zijn vrouw een jaar eerder was overleden. Hij besefte dat niet, maar wij wel.’

‘Herman’ van Diego Franssens is uitgegeven bij Hannibal Books, telt 172 pagina’s en kost 29,95 euro. De tentoonstelling in Museum Dr. Guislain opent vandaag en loopt tot 26 september.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud