Iconische boekenketen Barnes & Noble belandt bij hefboomfonds

Een vestiging van Barnes & Noble in New York. ©REUTERS

Koper Elliott Management bezit al de bekende Britse boekwinkels van Waterstones.

Het deed al de ronde, maar nu is het nieuws officieel: de bekende Amerikaanse keten van boekenwinkels Barnes & Noble verdwijnt van de beurs en wordt overgenomen door het al even bekende hefboomfonds Elliott Management van Paul Singer. Dat maakten beide partijen vrijdag bekend.

Elliott legt 6,50 dollar per aandeel op tafel, helemaal in cash, wat Barnes & Noble waardeert op 683 miljoen dollar (606 miljoen euro), inclusief de overname van schuld. De prijs komt neer op een premie van 43 procent boven op de gemiddelde koers van het aandeel de voorbije tien dagen.

De verkoop is de uitkomst van een strategisch onderzoek dat de raad van bestuur van Barnes & Noble vorig najaar begon. Dat kwam er onder druk van dalende resultaten, onder meer als gevolg van de e-commerceverkoop van boeken via Amazon. Barnes & Noble werd in 1873 opgericht en telt 627 vestigingen in de VS. Het is daarmee de grootste speler in het land.

Elliott denkt de keten te kunnen saneren. Dat deed het hefboomfonds eerder bij het Britse Waterstones, dat een jaar geleden werd overgenomen. Waterstones ziet de omzet groeien en is weer duurzaam winstgevend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud