Jan Jambon kijkt naar uitgevers voor Boekenbeurs

Er is nog steeds geen witte rook voor een nieuwe Boekenbeurs. ©Photo News

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) vermoedt dat de sector een initiatief zal nemen om een geheel nieuwe Boekenbeurs op poten te zetten. Dat zei hij in het Vlaams Parlement.

Boek.be, de uitbater van de Boekenbeurs, zit al lang in financiële problemen, onder meer door krimpende bezoekersaantallen voor de Boekenbeurs in Antwerp Expo. Een herstructureringsplan van eind 2019 werd doorkruist door de coronacrisis. De afgelasting van de beurs in 2020 betekende het verlies van bijna alle inkomsten voor Boek.be.

Er wordt nu een overnemer gezocht voor de Boekenbeurs, onder meer in de hoop de negen resterende werknemers van Boek.be aan boord te kunnen houden en de schuldeisers te kunnen terugbetalen. Hoewel er zich 23 kandidaten hadden gemeld, werd begin deze maand geen enkel effectief bod uitgebracht. De periode voor de biedingen is nu verlengd tot 26 april.

De beurs was een privé-initiatief en moet dat blijven.
Jan Jambon
Minister van Cultuur


Minister-president en minister van Cultuur Jambon vermoedt dat de sector eerder een initiatief zal nemen om iets geheel nieuw op poten te zetten. Hij is bereid dat te ondersteunen, zei hij donderdag in het Vlaams Parlement na vragen van Chris Janssens (Vlaams Belang) en Elisabeth Meuleman (Groen).

Een doorstart kan gebeuren via een overname van Boek.be of via een nieuw initiatief, zei de minister. 'Ik denk dat het eerder zal neigen naar het tweede, dat de uitgevers een nieuw initiatief zullen nemen.' Bij die nieuwe onderneming kan een beroep worden gedaan op de expertise van het Boekenoverleg, Literatuur Vlaanderen en Iedereen Leest, gaf Jambon aan. 'Ik ben ook absoluut bereid samen te zitten en te kijken welke rol de Vlaamse overheid kan spelen, om ook leesbevordering, inclusieve literatuur, innovatie en internationalisering aan bod te laten komen.' Een initiatief vanuit de overheid sluit hij uit. De beurs was een privé-initiatief en moet dat blijven, vindt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud