Jeroen Brouwers wint Libris Literatuurprijs voor 'Cliënt E. Busken'

De jury van de Libris Literatuurprijs, die de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar bekroont, roemt Brouwers' 'Cliënt E. Busken' als 'een ware krachttoer'.

Jeroen Brouwers haalt het ietwat verrassend van de revelatie Marieke Lucas Rijneveld, met 'Mijn Lieve Gunsteling' de grote favoriet. Met Erwin Mortier voor ‘De onbevlekte’ stond maar één Vlaming op de shortlist van zes genomineerden. De Libris Literatuurprijs gaat gepaard gaat met een geldprijs van 50.000 euro.

'Cliënt E. Busken' gaat over de bejaarde meneer Busken, die na een val in een verzorgingsinstelling voor dementerenden terechtkomt. Uit protest tegen zijn opsluiting simuleert hij dat hij doof en stom is. 'Een megalomaan mannetje', noemde Brouwers het hoofdpersonage vorig jaar in een gesprek met De Tijd.

'Maatschappelijk mislukt, denk ik. Hij moet wel erudiet zijn geweest. Daar ga ik van uit. Ik ken hem natuurlijk ook niet. Je moet me verder niets vragen over hem. De dingen die hij zegt, komen uit zijn mond. Ik heb daar niets mee te maken. Ik zou hem weleens willen ontmoeten. Hij lijkt me interessant.’

Krachttoer

In haar rapport looft de jury 'Cliënt E. Busken' als 'een ware krachttoer, hilarisch, ontroerend, griezelig en ontluisterend tegelijk'. ‘Brouwers zuigt je mee in een verslavend taalcircus. Met deze unieke verkenning toont Jeroen Brouwers dit jaar als geen ander wat literatuur vermag: een reis te maken door een binnenwereld van een ander. Het is fenomenaal, wild, ongeremd: het is de ultieme beheersing van ongeremdheid.'

Jeroen Brouwers woonde 23 jaar in een huis in het bos van Zutendaal, tot een rechter besliste dat het huis nooit had mogen worden gebouwd. Daarop verhuisde hij naar een villa in Lanaken. Eerder won Brouwers onder meer de Gouden Uil en de AKO Literatuurprijs voor ‘Geheime Kamers’ uit 2000.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud