Jeugdauteur Dirk Bracke overleden

Dirk Bracke op de première van de film 'Bo', gebaseerd op zijn boek 'Het engelenhuis'. ©Photo News

Van 'Blauw is bitter', 'Het engelenhuis' tot 'Black': talloze Vlaamse jongeren hebben de jeugdboeken van Dirk Bracke verslonden.

De populaire Vlaamse jeugdauteur Dirk Bracke is dinsdag op 68-jarige leeftijd overleden. Hij was al langer ziek en stopte eerder dit jaar met schrijven. Standaard Uitgeverij, die het nieuws meldde, noemt zijn dood 'een groot verlies voor zijn familie en vrienden, de uitgeverij en de Vlaamse jeugdliteratuur'.

Brackes boeken staan in veel Vlaamse boekenkasten en waren het onderwerp van talloze boekbesprekingen. In 27 jaar tijd schreef hij 40 jeugdboeken, vaak over heikele maatschappelijke thema's als incest, prostitutie, drugs of kindsoldaten. Zijn grote doorbraak kwam er met 'Het uur nul' uit 1996, een verhaal over een tiener met aids.

Outcasts

Brackes boeken 'Black' en 'Back en Back' werden verfilmd. ©rv

In een interview met De Morgen eerder dit jaar zei Bracke trots te zijn op zijn literaire erfenis. 'Mijn boeken waren anders. Ik schreef over outcasts en hangjongeren, en op het einde kwam het niét goed. Soms pleegde iemand zelfmoord. Ik liet jongeren in mijn boeken ook seks met elkaar hebben, wat helemaal ongehoord was, maar mijn lezers vonden het geweldig. Eindelijk boeken die niet betuttelend waren.'

Bracke kreeg meerdere jeugdboekenprijzen, in binnen- en buitenland en zijn boeken werden vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. Sommige boeken werden ook succesvol verfilmd. De verfilming van 'Black' en 'Back en Back' lanceerde mee de carrière van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Bij zijn afscheid van het schrijverschap begin dit jaar zei Bracke dat hij vooral het signeren op de boekenbeurs en lezingen geven op scholen zou missen. 'Ik zou niet weten wat ik moet doen zonder schrijven, maar ik heb geen keuze', zei hij toen. Bracke laat een vrouw, twee kinderen en vier kleinkinderen achter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud