Advertentie

José Saramago overleden

De Portugese Nobelprijswinnaar voor Literatuur José Saramago is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden in zijn verblijf op Lanzarote. Dat heeft Saramago's uitgever vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de uitgever was Saramago's gezondheid er na een recente ziekte snel op achteruitgegaan. Saramago gold als een van de belangrijkste hedendaagse Portugese auteurs en werd wereldwijd bekend toen hij in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur ontving.

Saramago's bekendste werk is wellicht 'De stad der blinden', dat het verhaal vertelt over een stad waarin alle inwoners om een onverklaarbare reden het zicht ontnomen werd. Het boek werd in 2008 verfilmd. Andere bekende werken zijn 'Het evangelie volgens Jezus Christus', die door de Portugese bisschoppen als godslasterlijk werd beschouwd, en het vorig jaar nog gepubliceerde 'De reis van de olifant'.

Een ander opvallend - en in de huidige Belgische context erg actueel - werk was 'De stad der zienden', waarin Saramago een land beschrijft waar de bevolking zich uit afkeer van de traditionele partijen massaal onthoudt bij de verkiezingen.

Saramago, die zich pas op 53-jarige leeftijd volledig op de literatuur toelegde na een weinig succesvolle carrière als journalist, was ook op politiek vlak een erg bevlogen figuur. Eind jaren 60 werd hij lid van de Portugese Communistische Partij. Hij was ook actief betrokken bij de Anjerrevolutie in 1974, die een einde stelde aan het dictatoriaal regime. Ook in zijn latere levensjaren was hij nog steeds even geëngageerd: tijdens de laatste Europese verkiezingen stond hij nog op een niet verkiesbare plaats op de kieslijst van de Communistische Partij.

Dat Saramago, berucht voor zijn pessimistische levensvisie, ook op latere leeftijd over een messcherpe pen beschikte, mag duidelijk zijn uit zijn vorig jaar nog verschenen bundel 'De andere kant'. In die verzamelling van blogposts ventileerde de Portugese auteur zijn mening over Obama en Bush, de katholieke kerk, de Israëlische politiek ten opzichte van de Palestijnen en over de financiële crisis. 

Saramago toonde zich niet mals voor de huidige generatie bankiers, die volgens hem hard moesten worden aangepakt voor hun rol in de crisis. Een citaat:  'Een misdaad tegen de menselijkheid is wat de financiële en economische machten in de Verenigde Staten met daadwerkelijke of stilzwijgende medeplichtigheid van hun regering hebben gedaan tegen miljoenen in de hele wereld. (…) De criminelen zijn bekend, ze hebben voor- en achternamen, verplaatsen zich in limousines wanneer ze naar de golfbaan gaan en zijn zo zeker van zichzelf dat ze niet eens hoeven onder te duiken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud