Journalist Filip Rogiers wint Debuutprijs 2012

De Debuutprijs -de prijs voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur- gaat dit jaar naar Filip Rogiers voor zijn kortverhalenbundel 'Nauwelijks lichaam'. Dat is dinsdag in Antwerpen bekendgemaakt op de voorstelling van het Boekenbeursprogramma.

Met zijn 46 jaar en met reeds een lange carrière in de journalistiek (De Morgen, Knack, De Standaard) achter de rug is Rogiers geen doorsnee debutant.

Het eerste verhaal van 'Nauwelijks lichaam' verscheen al in 1998 in het Nieuw Wereld Tijdschrift. 'In die zin is het een gerijpt debuut. Traag werken, schaven, schrappen en slijpen leidt tot prachtige, poëtische taal, puntgave zinnen en stilistisch hoogstaande verhalen vol spankracht', aldus juryvoorzitter Kristien Bonneure.

In zijn verhalen schetst Rogiers een scala van gebroken levens en de dromen die eraan voorafgingen. Geen 'happy endings' dus, wel een 'intelligente koppeling van levensdrama's aan de grote boze wereld', zo luidt het juryverslag.

Ook Rogiers journalistieke achtergrond komt volgens de jury meermaals aan de oppervlakte in zijn prozadebuut. De hoofdpersonages zijn weliswaar doodgewone mensen, ze worden 'subtiel, zijdelings onder de voet gelopen door grote problemen: economisch, politiek en relationeel'.

Rogiers reageerde dinsdag bijzonder uitgelaten op de bekroning. 'Ik ben vereerd en beduusd, zeker aangezien de jury vond dat er dit jaar erg veel goede boeken zaten tussen de debuutromans', aldus de laureaat. Rogiers ontvangt op 30 oktober op de officiële opening van de Boekenbeurs 6.200 euro, met de steun van de provincie Antwerpen, en een pen ter waarde van 870 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud