Libris Literatuur Prijs gaat naar outsider Sander Kollaard

De Nederlandse schrijver Sander Kollaard heeft maandag de Libris Literatuur Prijs 2020 – goed voor 50.000 euro - gewonnen met zijn roman ‘Uit het leven van een hond’.

Kollaard (1961) haalde het onder andere van de Vlaamse schrijfster Saskia De Coster, die genomineerd was met haar roman ‘Nachtouders’. Hij versloeg ook de favorieten Manon Uphoff (‘Vallen is als vliegen’) en Wessel te Gussinklo (‘De hoogstapelaar’).

In zijn bekroonde roman belicht Kollaard een dag in het leven van de 56-jarige verpleger Henk van Doorn. Het lijkt een doodgewone zaterdag te worden, inclusief wandeling met zijn hond. Tot het beest dodelijk ziek blijkt te zijn.

‘Geen wereldschokkende gebeurtenissen’, schreef de jury in haar verslag, die desalniettemin ‘schokken van herkenning en een dosis levenslust’ opleveren. Kollaard ‘sluit aan bij een rijke literaire traditie, zonder dat hij de lezer lastigvalt met onnodige hoogdravendheid’, schreef de jury nog.

De Libris Literatuur Prijs is ‘voor een tour de force, geschreven door een trefzekere stilist die een diepzinnige en ontroerende roman schreef over de lichtheid die het leven draaglijk maakt.’ De roman verscheen bij uitgeverij Van Oorschot.

De andere genomineerden waren Saskia de Coster, Wessel te Gussinklo,Manon Uphoff, Oek de Jong ('Zwarte Schuur') en Marijke Schermer ('Liefde, als dat het is').

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud