Advertentie

Neuroloog en schrijver Oliver Sacks overleden

Oliver Sacks. ©Klaas Koppe

De Britse neuroloog en schrijver Oliver Sacks is zondag op 82-jarige leeftijd in New York overleden. Dat meldt de New York Times. Sacks was al geruime tijd ziek. Hij leed aan kanker.

Sacks schreef in februari een open brief aan de New York Times waarin hij bekendmaakte dat hij terminaal ziek was. Een melanoom in een van zijn ogen was toen uitgezaaid naar zijn lever. Hij verkeerde toen naar eigen zeggen al in de laatste fase van zijn leven. Uiteindelijk bleef hij nog ruim een halfjaar in leven. Een week geleden stuurde hij nog een tweet.

Sacks werd vooral bekend vanwege zijn boeken over de afwijkingen in de hersenen bij mensen. In de Verenigde Staten gingen er meer dan een miljoen boeken van hem over de toonbank. Ook de verfilmingen van en theaterstukken over zijn werk waren mateloos populair. Hij ontving jaarlijks zo'n 10.000 brieven. 'Van mensen variërend tussen de tien en negentig jaar oud, of zelfs van mensen uit de gevangenis', liet hij zich ooit ontvallen.

Een van zijn bekendste werken is het boek Awakenings (Ontwaken in verbijstering) uit 1973, dat tweemaal werd verfilmd. In de laatste verfilming, uit 1990, speelden Robin Williams en Robert De Niro de hoofdrollen. Het verhaal gaat over een arts die een nieuw medicijn test op mensen die door een slaapziekte in katatonische toestand zijn geraakt.

Naast Awakenings was 'The man who mistook his wife for a hat' (1985) een groot succes. In dat boek bundelde Sacks tal van zaken die hij tegen was gekomen tijdens zijn loopbaan als neuroloog. Het boek werd een jaar na de verschijning bewerkt tot een opera. Sacks werkte ook samen met Wim Kayzer aan de VPRO-televisieserie Een schitterend ongeluk (1993).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud