Advertentie

Oek de Jong wint Boekenbon Literatuurprijs

Oek de Jong. ©Hollandse Hoogte / Jan Boeve

Met 'Zwarte schuur', een 500 bladzijden tellend boek over een huwelijkscrisis, heeft Oek de Jong de Boekenbon Literatuurprijs gekregen. De Vlamingen Koen Sels en Charlotte Van den Broeck vallen naast de prijzen.

De Boekenbon Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO, die in 2014 voor het laatst werd uitgereikt. De jongste jaren veranderde de prijs twee keer van naam. Daardoor verloor hij aan aanzien. De Nederlandse sponsor Boekenbon hoopt het blazoen op te poetsen door het prijzengeld, 50.000 euro, gelijk te stellen met de Libris, nog altijd de invloedrijkste auteursonderscheiding van de Lage Landen.

Vorige laureaten

2015: Jeroen Brouwers - 'Het hout' (ECI Literatuurprijs)

2016: Martin Michael Driessen - 'Rivieren' (ECI)

2017: Koen Peeters - 'De mensengenezer' (ECI)

2018: Tommy Wieringa - 'De heilige Rita' (BookSpot Literatuurprijs)

2019: Wessel te Gussinklo - 'De hoogstapelaar' (BookSpot)

De laureaat van de eerste editie is 'Zwarte schuur' van de Nederlander Oek de Jong. Het 500 bladzijden tellende boek vertelt het verhaal van een bijna 60-jarige kunstschilder die bij het begin van de roman gevierd wordt met een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tegelijk is het duidelijk dat zijn huwelijk op sterven na dood is en dat hij achtervolgd wordt door een traumatische ervaring uit zijn jeugd. Het boek stond eerder ook al op de shortlist van de Libris.

'Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en hem daarmee dwingen na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst', aldus de jury. ''Zwarte schuur' is een boek dat beschouwd mag worden als een toonbeeld van de rijkdom en reikwijdte van de literaire roman, een roman ook die de lezer aan het werk zet en aanmoedigt tot interpretatie en discussie.'

Twee van de vijf genomineerden waren Vlamingen: Charlotte Van den Broeck met 'Waagstukken' en Koen Sels met 'Gloria'. De bekendmaking vond online plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud