Omaanse auteur wint Man Booker International Prize

Jokha Alharti ©AFP

Auteur Jokha Alharthi heeft met haar roman Celestial Bodies de Man Booker International Prize 2019 gewonnen.

Het is de eerste keer dat een auteur uit de Golfstaten de Man Booker International Prize wint. Het boek, dat door Marilyn Booth uit het Arabisch werd vertaald, vertelt het verhaal van drie zussen die getuigen over de langzame evolutie van de Omaanse samenleving na het koloniale tijdperk. Alharthi is de eerste vrouwelijke auteur uit Oman van wie het werk naar het Engels werd vertaald.

De Man Booker International Prize wordt elk jaar uitgereikt aan een boek dat vertaald werd in het Engels en werd gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hij geldt als een van de meest prestigieuze onderscheidingen voor literatuur. Gebruikelijk in deze categorie is dat naast de schrijver ook de vertaler wordt beloond. De Britse prijs is goed voor 50.000 pond (58.000 euro), geld dat gelijk wordt verdeeld tussen schrijver en vertaler. Er stonden nog vijf andere boeken op de shortlist van dit jaar.

'Een boek dat zowel het hoofd als het hart verovert, de moeite waard om bij stil te staan', klonk het lovend uit de mond van jurylid Bettany Hughes tijdens de plechtigheid in Londen. De vertaling van het werk is volgens Hughes 'precies en lyrisch, en verweeft met elkaar de cadans van poëzie en dagelijks woordgebruik'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud