Advertentie
Advertentie

Schrijver Houellebecq staakt promotie omstreden roman

Michel Houellebecq beschrijft in 'Soumission' een Frankrijk in 2022 waarin een moslimpresident de scepter zwaait en het onderwijs gedomineerd wordt door de islam. ©BELGAIMAGE

Omdat zijn vriend Bernard Maris één van de 12 slachtoffers is van de aanslag op Charlie Hebdo.

In 'Soumission' beschrijft Houellebecq Frankrijk onder een islamitisch regime, in het jaar 2022. De linkse intellectuelen krijgen in het boek het verwijt dat ze te lang het gevaar van de fundamentalistische islam hebben onderschat. Dat hun 'onderwerping' een gevolg is van een teloorgang van de Franse identiteit en alles waar Frankrijk ooit voor stond.

Sommige critici verwijten de Franse schrijver dat hij met zijn boek islamofobie in de hand werkt en stemmen ronselt voor het extreemrechtse Front National.

Advertentie

Een interview met Houellebecq over de omstreden roman was het hoofdartikel van de laatste editie van Charlie Hebdo. 'Soumission' werd gelanceerd op de dag van de aanslag op de redactie van het satirisch weekblad.

Daarbij vielen 12 doden, waaronder zijn vriend Bernard Maris. Maris was een linkse econoom én aandeelhouder van Charlie Hebdo. Maris bewonderde Houellebecq, hij zag hem als een verlicht analist van het liberalisme. Hij wijdde zelf een boek aan hem, 'Houellebecq econoom', dat vorig jaar verscheen.

Volgens uitgever Flammarion heeft Houellebecq de rust opgezocht, buiten Parijs, 'in het groen, in de sneeuw'. Daar wil hij bekomen van de gebeurtenissen. Volgens zijn literair agent krijgt de schrijver geen politiebescherming.

Lees dit weekend een bespreking van 'Soumission' in De Tijd.

 

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.