Advertentie
Advertentie

Standaard Uitgeverij en Lannoo lanceren opvolger voor Boekenbeurs

©Photo News

Een vijftiental uitgeverijen hebben de handen in elkaar geslagen voor een nieuwe Boekenbeurs. Die gaat niet langer in Antwerpen door, maar in Kortrijk, met een eerste kleinschalige editie dit najaar.

Nu alles erop wijst dat de Boekenbeurs in Antwerpen niet meer te redden valt, zijn een vijftiental Vlaamse en Nederlandse uitgeverijen maandag op de proppen gekomen met een nieuw initiatief. Vanaf dit najaar willen ze in Kortrijk het Feest van het Boek organiseren. Het is de bedoeling te starten met een kleinschalige editie, maar de komende jaren een volwaardige boekenbeurs op poten te zetten.

Een keuze voor Antwerpen was, tot onze spijt, niet langer haalbaar.
Organisatoren Feest van het Boek

'De huidige mobiliteitsproblemen in Antwerpen, de faciliteiten van Antwerp Expo, de beperkte parkeer- en cateringmogelijkheden en het financiële plaatje maakten een keuze voor Antwerpen, tot onze spijt, niet langer haalbaar', klonk het maandag in een mededeling van onder meer Daphne, Lannoo Uitgeverij, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgevers, Uitgeverij Snoeck en Yoyo Books. 'Bovendien zou dat ook geen duidelijk signaal van vernieuwing zijn. We willen immers vertrekken vanuit een nieuw concept met een frisse aanpak, een stijlbreuk met het verleden.'

Financiële problemen

De organisator van de Antwerpse Boekenbeurs, boek.be, zit al een hele tijd in financiële problemen, onder meer door de krimpende bezoekersaantallen. De coronacrisis was een extra dreun. Omdat de editie van vorig jaar niet kon doorgaan, droogden alle inkomsten op. Pogingen om een overnemer te vinden draaiden op een sisser uit, waardoor een faillissement stilaan onafwendbaar lijkt.

Het Feest van het Boek moet een nieuwe wind laten waaien. De editie van dit jaar is gepland voor het weekend van 30 oktober. Daarna is het de bedoeling dat het een evenement van tien dagen wordt, rond de herfstvakantie. Het format zal sterk op dat van de oude Boekenbeurs lijken, met veel boeken, veel standjes van uitgeverijen en veel evenementen.

Het Antwerpse stadsbestuur kan alvast niet lachen met de demarche. Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) zei dinsdag op Radio 2 dat ze hoopt dat de Boekenbeurs alsnog in Antwerpen blijft. 'De uitgeverijen gooien een traditie van meer dan 80 jaar overboord', zei ze. 'De Boekenbeurs is vergroeid met Antwerpen, die verhuis je niet zomaar. Als de organisatie in Kortrijk verwacht dat alle Antwerpse bezoekers massaal naar daar trekken, dan kunnen ze wel eens van een koude kermis thuiskomen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud