Vlaamse boekenmarkt groeit licht

Boeken uit de top 100 kenden een afzetgroei van 7,2 procent. ©BELGA

Voor het eerst sinds lang kennen de omzetcijfers een lichte stijging van 0,9 procent, blijkt uit voorlopige cijfers die Belga heeft opgevraagd bij de sectororganisatie Boek.be.

Er lijkt een einde te komen aan het jarenlange omzetverlies in de Vlaamse boekenmarkt. De stabilisering die zich aftekende in 2018 zet zich ook door in de eerste helft van 2019 en er is zelfs een lichte groei op te tekenen.

Jarenlang daalde de omzet met 1,5 tot 3 procent, maar daar kwam in 2018 een einde aan. Het aantal verkochte boeken daalde nog wel met 2,9 procent, maar de omzet bleef stabiel op 188,2 miljoen euro.

Trendbreuk

Uit voorlopige cijfers van Boek.be blijkt nu dat de stabilisering zich voortzet. 'De omzet kende in de eerste jaarhelft een stijging van 0,9 procent ten opzichte van vorig jaar', klinkt het.

De stijging is vooral opvallend voor de boeken in de top 100. Daar steeg de omzet tot mei met 4 procent en de afzet met 7,2 procent. 'Dat is een trendbreuk met de voorgaande jaren', klinkt het bij Boek.be. Ook opmerkelijk is de stijgende populariteit van de onlangs verschenen literair-culturele boeken die onder de doelstellingen van de gereglementeerde boekenprijs vallen. 'Dat genre verwierf een marktaandeel van maar liefst 59,2 procent van de totale boekenomzet.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud