Zweedse dichter wint Nobelprijs Literatuur

(foto: EPA)

Niet de Syrische dichter en topfavoriet Adonis, maar wel de Zweed Tomas Tranströmer heeft de felbegeerde Nobelprijs Literatuur in de wacht gesleept. Tranströmer, ook een dichter, was volgens de bookmakers na Adonis de grote favoriet. Naast eeuwige roem haalt Tranströmer meer dan een miljoen euro binnen.

Tranströmer zag het levenslicht in 1931 in Stockholm. Na de scheiding van zijn ouders, bracht hij z'n jeugdjaren door bij zijn moeder. Tranströmer ging later aan de slag als psycholoog bij jonge delinquenten.

De nu 80-jarige Zweed maakte zijn poëziedebuut als student in 1954 met het werk '17 gedichten'. In 1990 werd hij geveld door een beroerte. Hij hield er een spraakgebrek en gedeeltelijke verlamming aan over. Tranströmer bleef desondanks poëzie schrijven. In 1996 ging zijn collectie 'Sörgegondolen' 30.000 keer over de toonbank.

De jury looft Tranströmer ‘omdat hij ons met zijn compacte, heldere beelden een frisse toegang tot de realiteit geeft’. De werken van Tranströmer zijn vertaald in meer dan 50 talen. De Nederlandse auteur J. Bernlef heeft Tranströmers gedichten naar het Nederlands vertaald.

Europa domineert overigens de Nobelprijs Literatuur. De jongste tien jaar ging de trofee acht keer naar een schrijver van het oude continent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud