in memoriam

Het Franse antwoord op Elvis

Johnny Hallyday, zoon van een Belgische vader, overleed aan longkanker.

‘We hebben allemaal iets van Johnny Hallyday in ons.’ De Franse president Emmanuel Macron was er woensdag vroeg bij om de overleden rockster te eren. 'Nooit zullen we zijn naam vergeten, noch zijn smoel, zijn stem en vooral zijn interpretaties die, met zowel brutale als gevoelige teksten, een plaats veroverden in de Franse muziekgeschiedenis.'

Hallyday werd in 1943 geboren onder de naam Jean-Philippe Smet. Zijn Belgische vader Léon Smet liet zijn zoon en vrouw in de steek minder dan een jaar na de geboorte van de toekomstige rockster. Hij zou in miserie eindigen en bij zijn begrafenis in 1989 was alleen Hallyday aanwezig.

Johnny Halliday zingt 'Pour moi la vie va commencer'.

American Dream

Als kind belandde Jean-Philippe Smet in een artistieke omgeving, met als centrale figuur de zanger en komiek Lee Hallyday, die getrouwd was met een nicht van hem. Het was Hallyday die de jonge Jean-Philippe Smet aanspoorde tot een American Dream in de muziekscene.

Hij nam in zijn jeugd al dans-, zang- en gitaarlessen, maar hij wist nog niet wat hij precies wilde tot hij in 1957 de film ‘Loving You’ met Elvis Presley zag. Dát wilde hij ook. Zo werd Johnny Hallyday het Franse antwoord op Elvis en de Franse belichaming van seks, drugs en rock-'n-roll.

Twist

Zijn carrière begon in 1960, toen Hallyday in de slipstream van Elvis rock 'n' roll op de Franse kaart wilde zetten. Aanvankelijk verliep dat niet vlot, want zijn eerste Amerikaanse covers werden genegeerd. Maar hij gaf niet op, en haalde toch in 1960 zijn eerste platencontract bij Vogue binnen. Op zijn 18de had hij al meer dan 35 songs opgenomen en 1,6 miljoen platen verkocht.

In 1961 scoorde Hallyday een van zijn allereerste hits, met ‘Viens danser le twist’, een Franstalige cover van het Amerikaanse ‘The twist’. Een jaar eerder was dat een wereldhit geworden in de versie van Chubby Checker.

Johnny Hallyday zingt 'Que je t'aime' op het festival van Montreux.

In 1964 kwam het grootste internationale succes, met ‘Pour moi la vie va commencer’. Een ander succesnummer is ‘Que je ’t aime’. Het was ook een van zijn persoonlijke lievelingsnummers, dat live zelden ontbrak op zijn setlists. ‘Que je t’aime’ was Hallyday pur sang: een bombastisch aangekleed liefdeslied, dat passioneel en krachtig werd gezongen.

Acteercarrière

‘The biggest rockstar you’ve never heard of’, werd Hallyday smalend genoemd in Engelstalige landen.

Ondanks zijn Engelse naam en opnames in Amerikaanse studio's bleef het succes buiten de Franstalige wereld beperkt. Hallyday verkocht 110 miljoen platen, maar de Amerikaanse top 50 bereikte hij nooit. In Engelstalige landen wordt hij daarom wel eens smalend omschreven als ‘the biggest rockstar you’ve never heard of’.

In 1974 op de filmset van 'Cherchez l'idole'. ©Photo News

Ook een acteercarrière kwam nooit helemaal van de grond, hoewel hij werd geprezen en in meer dan 20 films acteerde – net als zijn rolmodel Elvis. Vaak waren het rollen van ruige types die bij zijn dito uiterlijk pasten.

Las Vegas

Geheel in lijn met zijn muziek verliep ook het privéleven van Hallyday bij tijd en wijle stormachtig. Hij trouwde vijf keer, waarvan twee keer met dezelfde vrouw. Cocaïnegebruik, belastingvlucht, alcohol, een huwelijk in Las Vegas, jonge vriendinnen, verkeersongevallen en een beschuldiging van verkrachting zorgden voor smeuïge krantenkoppen, maar tastten zijn populariteit niet of nauwelijks aan.

In ons land trok Hallyday ook de aandacht met zijn officiële verzoek om genaturaliseerd te worden tot Belg in november 2005. Hoewel zijn vader een geboren Brusselaar was, werd zijn verzoek afgewezen omdat de fiscus vermoedde dat hij een fikse Franse belastingaanslag wilde ontlopen. Mede door zijn roots was Hallyday trouwens erg populair in ons land. Hij stond zo’n 50 keer op het podium van Vorst Nationaal.

Johnny Hallyday. ©Photo News

In 2010 werd Hallyday het slachtoffer van darmkanker. De bejaarde rocker worstelde zich door de ziekte, maar begin dit jaar werd longkanker vastgesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content