Melanie De Biasio sticht cultuurhuis met mecenassen

©doc

Jazzzangeres Melanie De Biasio heeft een pand gekocht in het hart van Charleroi, dat ze samen met een groep ondernemers gaat inrichten als kunstenaarshuis.

Het is geen alledaagse alliantie: een zangeres en tien bedrijven die samen een kunstenaarsresidentie starten. En al helemaal niet in Charleroi, volgens de Volkskrant ‘de lelijkste stad ter wereld’.

Melanie De Biasio heeft in het hartje van haar thuisstad voor 300.000 euro een historisch pand gekocht. Het gebouw uit 1877, waar ooit het consulaat van Italië zat, wordt vertimmerd tot kunstenaarshuis, met residentiekamers, repetitieplekken en een opnamestudio.

Een huis voor kunstenaars van alle disciplines, die er naar hartenlust kunnen creëren en zelfs blijven logeren. Lokale artiesten maar ook internationale toppers. De populaire jazzzangeres beweert dat grote namen als singer-songwriter Damien Rice en Radiohead-drummer Phil Selway al interesse lieten blijken.

De 39-jarige chanteuse met haar karakteristieke fluisterstem gaat zelf ook in het huis wonen. De kunstenaarsresidentie is een jarenlange droom, zegt ze. Die had ze ook op een andere plek dan Charleroi kunnen realiseren, maar dat was voor haar geen optie.

'I'm Gonna Leave You' van Melanie De Blasio

‘Deze stad is mijn verhaal. De aarde is gemaakt van terrils die nog altijd smoren. Er is iets geladen, iets brutaal aan de grond hier. Et cette terre me parle. Ik word er altijd naar teruggeworpen. Een bevriende geluidstechnica die in Londen woont, vertelde me dat ze dat aardse gevoel alleen nog maar in Mexico heeft gehad.’

Alba, zoals het kunstenaarshuis heet, krijgt financiële en logistieke ondersteuning van het lokale bedrijfsleven. Daarvoor is een ondernemerscollectief opgericht waarin momenteel tien bedrijven zitten, zoals het elektriciteitsbedrijf Ores, het installatiebedrijf Cegelec en het architectenbureau Pirnay. De mecenassen helpen haar met de renovatie. Er is al 10.000 euro opgehaald voor de eerste werken.

Melanie De Biasio herinvesteert het geld dat ze met haar muziek verdient in de gemeenschap. Dat doen weinig muzikanten haar na.
kurt overbergh
artistiek directeur ab

Het doel is elk jaar een grote fundraisingactie op touw te zetten in het bedrijfsleven. ‘Melanie moet zich op haar artistieke visie kunnen toeleggen, terwijl wij geld in Alba pompen en de balansen in de gaten houden. Dat is onze return als ondernemers aan dit bijzondere maatschappelijk project’, zegt de voorzitter van de mecenaatsgroep, Jean-Sébastien Pirnay.

‘Wat De Biasio in Charleroi klaarspeelt, doen weinig muzikanten haar na: het geld dat ze met haar muziek verdient opnieuw investeren in de gemeenschap’, reageert artistiek AB-directeur én fan Kurt Overbergh. De Biasio speelt deze week drie uitverkochte shows in het kader van het ‘Belgian jazz’-festival in de muziektempel.

De concertreeks wordt het orgelpunt van een bijzonder jaar voor de zangeres met Italiaanse roots. Haar in oktober verschenen album ‘Lilies’ bevestigde haar talent en bracht haar de voorbije weken naar concertpodia in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Die buitenlandse aandacht verwondert niet. In 2014 had de bekende BBC-dj Gilles Peterson de Melanie-bal aan het rollen gebracht, door haar debuut ‘No Deal’ tot album van de week uit te roepen. De Amerikaanse hiphopformatie Wu-Tang Clan lauwerde de jazzy chanteuse als ‘de moderne Billie Holiday’. ‘Ze klinkt alsof Billie Holiday binnenstapt in een soloalbum van Mark Hollis’, zei Radiohead-drummer Phil Selway over haar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud