in memoriam

Russische operazanger Hvorostovsky (1962-2017)

De legendarische Russische bariton Dmitri Hvorostovsky, een van de mooiste mannelijke operastemmen, is op 55-jarige leeftijd overleden. Hij vocht ruim twee jaar tegen een hersentumor.

Hvorostovsky werd in 1962 in Krasnoyarsk in Siberië geboren. Toen zijn warme bariton werd opgemerkt, ging hij zang studeren in zijn geboortestad. Hij won eind jaren 80 eerste prijzen op grote zangconcours in Rusland en Frankrijk, maar zijn doorbraak kwam er in 1989, toen hij de eerste prijs wegkaapte op de ‘BBC Cardiff Singer of the World Competition’. Pittig detail: in de finale versloeg hij Bryn Terfel, een andere topzanger van vandaag.

Daarna was zijn carrière gelanceerd en werd Hvorostovsky wereldwijd gevraagd voor operaproducties. Hij zong hoofdzakelijk rollen in Russische (onder meer in ‘Schoppendame’ en 'Jevgeni Onegin' van Tchaikowsky) en Italiaanse opera’s (vooral van Verdi). Hij trad op in de grootste operahuizen, van de Metropolitan Opera in New York over de Scala in Milaan tot de Wiener Staatsoper, en ook op het Festival van Salzburg. Hij maakte tal van opnames, vaak met de Russische sterdirigent Valery Gergiev.

In juni 2015 maakte de zanger bekend dat bij hem een hersentumor was vastgesteld. Tussen de behandelingen door trad hij nog sporadisch op. Hij overleed woensdag in London, op de feestdag van de heilige Cecilia, de patrones van de muzikanten.

Hvorostovsky op de Last Night of the Proms

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content