Alt-J blijft nieuwe talen verzinnen

Alt-J, geen twintig seconden hetzelfde. ©BELGAIMAGE

Weinig popgroepen weten hun onstuitbare drang naar avontuur te koppelen aan een groot publiek. Alt-J blijft een welgekomen uitzondering. Dat blijkt op hun derde album ‘Relaxer’.

Vier seconden. Zo lang waren er naar verluidt tickets beschikbaar voor het concert van alt-J volgende zondag in De Kreun. Dat hadden ze in Kortrijk nooit eerder meegemaakt. De Britse indierockband zakt naar het West-Vlaamse hinterland af om in relatieve sereniteit te ‘try-outen’ voor de zomerfestivals. Op 2 juli moet de wei van Rock Werchter voor de bijl. De Britten worden bij valavond op de Main Stage verwacht, net voor de knuffelrockers van Foo Fighters. Dat betekent: dik 60.000 harten proberen te veroveren met acht gloednieuwe songs die blijkbaar nog allemaal moeten worden ingestudeerd. Dat wordt spannend.

Psychedelica, glamrock, deltablues en zelfs kerkelijke koormuziek: het arsenaal aan muzikale schijnbewegingen is lang niet uitgeput.

Het verhaal van alt-J blijft kras: vier kunst- en literatuurstudenten uit Leeds bonden in no time een groot publiek aan zich met een onbestemd muziekgenre. Toen ‘An Awesome Wave’, hun geweldige debuut uit 2012, verscheen, leek alles arty aan alt-J. Om te beginnen hun groepsnaam: een verwijzing naar de toetsencombinatie voor de Griekse letter delta op een Apple-computer. Intellectualistische moeilijkdoenerij, daar leek het op.

Bovendien bleek hun zweverige, ongrijpbare en soms wat gereserveerde muziek moeilijk te situeren: triphop, folk-step, indiefolk of progrock? Een beetje van dat alles, maar wel verslavend. Van ‘ An Awesome Wave’ werden 1 miljoen exemplaren verkocht, uitzonderlijk voor een popdebuut in een tijd waarin niemand nog albums koopt.

De opvolger ‘This Is All Yours‘ klonk iets rechtlijniger, maar het universum was hetzelfde: asymmetrische pop met stijlbreuken als steunpilaren. Niettemin dikte hun fanbasis aan en bleven de knapen uit Leeds ook live moeiteloos overeind op steeds grotere podia.

Twintig seconden

Nu is er dus ‘Relaxer’. Een korte plaat: acht songs, veertig minuten. Met één cover: ‘House of the Rising Sun’ van The Animals. U moet het weten, anders zou u het origineel niet eens herkennen.

'In Cold Blood' van alt-J.

‘Bwa.’ Dat was, toegegeven, onze eerste reactie, drie songs ver op ‘Relaxer’. Zoals bij de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van ‘House of Cards’: dat hebben we nu wel gezien en gehoord, zeker? Maar de tweede en derde beluistering wakkerde onze alt-J-honger opnieuw aan. Geen song, neen, geen twintig seconden, klinken hetzelfde, en tezelfdertijd voelt ‘Relaxer’ van begin tot einde organisch en heerlijk warm. Alt-J blijft nieuwe muzikale talen verzinnen of toevoegen aan zijn eigenwijze geluid. Psychedelica, glamrock, deltablues en zelfs kerkelijke koormuziek: het arsenaal aan muzikale schijnbewegingen is nog lang niet uitgeput. ‘Relaxer’ zou weleens de oorwurm kunnen worden die ‘An Awesome Wave’ was.

‘Relaxer’ van alt-J verschijnt bij Infectuous/PIAS. De Britse band is op 2 juli een van de headliners op Rock Werchter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud