Apple in de tegenaanval tegen Spotify

Het logo van Spotify op het scherm van een iPhone van Apple. ©BELGAIMAGE

De Amerikaanse techgigant beschuldigt het Zweedse Spotify van misleiding.

Apple en Spotify zijn verwikkeld geraakt in een woordenoorlog. De Zweedse streamingdienst beschuldigde de technologiereus woensdag van oneerlijke concurrentie. Spotify diende ook een klacht in bij de Europese Commissie.

Het vindt dat Apple in zijn App Store regels toepast die de vrije keuze van de consument beperken. Op apps die concurreren met zijn eigen streamingdienst Apple Music houdt de Amerikaanse technologiegigant 30 procent heffing in, waardoor Spotify nadeel ondervindt.

Apple pikt de beschuldigingen niet en gaat vrijdag in een mededeling in de tegenaanval. Volgens de Amerikanen verstopt 'Spotify financiĆ«le motieven in misleidende retoriek'.

Apple wijst erop dat Spotify vergat te zeggen dat de heffing na een jaar daalt naar 15 procent. Bovendien gebruiken de meeste Spotify-klanten de gratis versie van de streamingapp, en voor die gebruikers moet het bedrijf niets betalen aan de App Store. 'Maar een heel klein deel van zijn abonnees valt onder het model van inkomstendeling van Apple. Spotify wil dat tot nul herleiden.'

Nochtans heeft het platform van Apple Spotify geholpen om te groeien, argumenteert Apple. 'Spotify zou niet staan waar het vandaag staat zonder de App Store. Maar nu werpt het zijn gewicht in de schaal om niet meer te moeten bijdragen aan het in stand houden van dat ecosysteem voor de volgende generatie appondernemers. We vinden dat verkeerd.'      

Apple zegt ook nog dat het Spotify gewoon aan dezelfde regels houdt als andere bedrijven. Bovendien betaalt Spotify volgens Apple vergelijkbare percentages aan telecomaanbieders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect