Belgische hitlijsten (nog) niet mee met hun tijd

Rapper Macklemore was vorig jaar de meest gestreamde artiest op aarde. ©BELGAIMAGE

In het Verenigd Koninkrijk telt streaming vanaf juli mee in de samenstelling van de hitlijsten. België wil graag volgen, maar kan het praktisch gezien nog niet. Zoals aan zoveel zaken in ons land, zit daar een communautair kantje aan.

Geen enkele industrie is zo onderhevig aan technologische revoluties als de muziek. De sector heeft nog maar net de introductie van het mp3-bestand en de bijhorende illegale downloads min of meer gecounterd met de juiste platformen voor legale downloads, of een volgende golf rolt al over de industrie in de vorm van streaming.

Die manier van muziek consumeren groeit razendsnel. Steeds meer muziek wordt ontdekt en beluisterd via sites als YouTube of Soundcloud, en platformen als Spotify of Deezer maken het doodeenvoudig om muziek te consumeren via de smartphone. Voor België is het voorlopig speuren naar allesomvattende cijfers, maar in het Verenigd Koninkrijk spreekt de groei alvast boekdelen. Werden er in januari vorig jaar nog 100 miljoen streams geregistreerd, waren dat er afgelopen mei al 260 miljoen.

De muziekindustrie wil dit keer graag kort op de bal spelen. Daarom telt de Official Chart Company (OCC), verantwoordelijk voor de samenstelling van de Britse Top 40, vanaf 1 juli ook streams mee in de samenstelling van de hitlijsten. 'De lijst is geëvolueerd van vinylverkoop over cd singles naar downloads. Dit is een logische volgende stap', aldus OCC-topman Martin Talbot.

De methodologie wordt logischerwijs aangepast aan de nieuwe situatie. Zo telt een stream pas mee vanaf dat een nummer 30 seconden heeft gespeeld, en krijgt het afspelen van een nummer niet hetzelfde gewicht als het aankopen van een single. Het tellen van streams wordt ook beperkt tot bepaalde platformen. YouTube valt uit de boot, net als 'tags' op de muziekherkenningsapp Shazam.

Nationaal

De Britten zijn lang niet de eersten die streams meetellen in hitlijsten. Landen als Spotify-heimat Zweden, Nederland en de VS gingen de Britten voor. In België tellen streams vooralsnog niet mee in de samenstelling van de hitlijsten. Maar dat ligt niet aan een onwil om mee te gaan met de tijd, onderstreept Sam Jaspers van Ultratop.

‘Integendeel, we zijn al langer vragende partij om streams mee te kunnen tellen in de Ultratop’, legt Jaspers uit. ‘We willen mee met de tijd, maar er is een verschil tussen willen en kunnen. België zit immers in een uitzonderlijke situatie. We hebben hier afzonderlijke hitlijsten voor Vlaanderen en Wallonië. We krijgen wel al lang alle data van streamingbedrijven als Spotify of Deezer. Maar die zijn er enkel voor het nationale niveau. We kunnen ze dus puur praktisch gezien nog niet verrekenen.’

Te klein

Ultratop is dan ook al een tijdje vragende partij bij de streamingbedrijven om afzonderlijke data te bekomen voor Vlaanderen en Wallonië. Dat is perfect mogelijk, maar het Belgische verzoek staat temidden van de internationale expansie logischerwijs niet hoog op het lijstje met prioriteiten.

‘We zijn te klein om op tafel te kunnen kloppen bij die internationale groepen’, zegt Jaspers. ‘We moeten dus afwachten. Bij Deezer staan ze nog niet al te ver, maar Spotify is bijna klaar. En vanaf dat we die data krijgen, gaan we ze ook gebruiken. Dat zal eerst in een testfase zijn, maar we hopen streams zo snel mogelijk mee te kunnen nemen in de hitlijsten.’

Die integratie zal volgens Jaspers niet voor een aardverschuiving zorgen in de hitlijsten. ‘Het grootste merkbare verschil is dat nummers op streamingplatformen zich doorgaans iets later tot hit ontpoppen. Dat komt omdat het even duurt voor nummers in de playlists van gebruikers geraken. Maar dat wil ook zeggen dat ze meestal dan ook langer blijven hangen, omdat playlists niet zo veel ververst worden. Het patroon zal dus misschien wat veranderen, de nummers veel minder.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud