Bossanova-legende João Gilberto overleden

João Gilberto, de grondlegger van de bossanova. ©AFP

De legendarische Braziliaanse zanger en gitarist overleed zaterdag op 88-jarige leeftijd. Dat meldde zijn familie via Facebook.

'Mijn vader is gestorven. Zijn strijd was nobel. Hij probeerde zijn waardigheid te bewaren, terwijl hij zijn zelfstandigheid verloor', aldus zijn zoon João Marcelo Gilberto. Volgens de nieuwssite G1 overleed Gilberto zaterdag op 88-jarige leeftijd thuis in Rio de Janeiro. De doodsoorzaak is niet bekend.

The Girl from Ipanema

De muzikant staat bekend als de vader van de bossanova, een mix van jazz en samba. Hoewel hij het genre niet heeft uitgevonden, was het pas toen hij in 1958 in de scène startte dat bossanova echt doorbrak. ‘Chega de Saudade' (1959) betekende het begin van de nu wereldberoemde muziekstijl. Gilberto scoorde wereldwijde hits, zoals zijn versie van 'The Girl from Ipanema'.

De Braziliaan verkocht miljoenen exemplaren van zijn plaat 'Getz/Gilberto' met de Amerikaanse saxofonist Stan Getz in 1964 en won een jaar later onder andere een Grammy voor album van het jaar. Die inmiddels iconische plaat betekende de wereldwijde doorbraak van de bossanova.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud