'Chinezen azen op pianobouwer Steinway'

Steinway is een van de bekendste namen in de pianowereld. ©IMAGEGLOBE

De Chinese Poly Group gaat mogelijk de legendarische Amerikaanse pianobouwer Steinway inlijven. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg op gezag van bronnen dicht bij het dossier.

Steinway is een naam als een klok in de muziekwereld. De vleugels en andere piano's van het bedrijf werden bespeeld door bekende muzikanten als Cole Porter en Sergei Rachmaninoff. Ook hedendaagse virtuozen als de Chinese concertpianist Lang Lang spelen op Steinways.

Het bedrijf, dat met ruim 125 patenten ook heel wat uitvindingen op zijn naam heeft staan, werd in 1853 opgericht door de naar Manhattan uitgeweken Duitse migrant Henry
Engelhard Steinway. Het bedrijf heet nu Steinway Musical Instruments en omvat naast pianobouwer Steinway & Sons onder meer ook de trompetten van het merk Bach Stradivarius, de saxofoons Selmer Paris en de Leblanc-klarinetten.

Steinway kwam in 2013 voor ruim 500 miljoen dollar in handen van de Amerikaanse hefboomfondsmiljardair John Paulson. Die wil er nu blijkbaar weer vanaf. Er hebben zich in elk geval een aantal kandidaten gemeld voor een overname.

Volgens Bloomberg onderzoekt Poly Group het dossier en is de Chinese partij naast een boekenonderzoek ook bezig de financiering en noodzakelijke goedkeuringen voor een overname in de steigers aan het zetten. Tot de andere kandidaten horen onder meer private-equitygroepen. Mogelijk kan Steinway nu 1 miljard dollar opleveren. 

Poly Group startte als leverancier van militair materieel en is nu onder meer actief in vastgoed en de mijnbouw. De groep heeft ook een culturele poot met een veilinghuis en musicalzalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect