Concertzaal AB beëindigt samenwerking met 200 freelancers

Een volle Ancienne Belgique in precoronatijden. ©BELGAIMAGE

De Brusselse concertzaal Ancienne Belgique vreest dat een echte relance voor de concertwereld pas in de zomer van 2021 aan de orde zal zijn.

De gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar bij de Ancienne Belgique in Brussel. De grootste muziekclub van ons land maakt maandag bekend noodgedwongen de samenwerking met meer dan 200 externe medewerkers te beëindigen. De stopzetting staat gelijk aan het afscheid van 30 voltijdse equivalenten.

Het gaat om securitymedewerkers, horecapersoneel, cateringmedewerkers voor artiesten, freelancetechnici of externe schoonmaakploegen die de AB als gevolg van de coronacrisis aan de deur zet. 'Door de coronamaatregelen voor de cultuursector, de bijbehorende inperking van de capaciteit en het wegvallen van grote internationale tournees zijn we genoodzaakt om onze tewerkstelling aan te passen', klinkt het in een persbericht.

Het is veiliger om naar een concert te gaan dan het vliegtuig te nemen of een supermarkt binnen te lopen.
Marc Vrebos
Ad interim directeur Ancienne Belgique

Ad interim directeur Marc Vrebos verduidelijkt: 'In deze crisis heeft de volledige cultuursector behoefte aan een helder perspectief om opnieuw te kunnen opstarten, maar de vooruitzichten zijn niet hoopgevend. Elk perspectief ontbreekt. Bij ons lagen alle draaiboeken klaar om vanaf september in veilige omstandigheden maximaal 200 mensen te ontvangen. Dat was al niet rendabel te noemen, en vorige week werd die capactiteit nog eens gehalveerd. Terwijl voor andere sectoren de veiligheidsmaatregelen minder streng zijn. Het is veiliger om naar een concert te gaan dan het vliegtuig te nemen of een supermarkt binnen te lopen. Men hanteert duidelijk twee maten en twee gewichten.'

Solidariteitsfonds

De AB vreest dat een echte relance, in de meest optimistische prognose, pas mogelijk zal zijn in de zomer van 2021. De muziektempel roept daarom op om LIVE2020, het solidariteitsfonds voor de Belgische livemuziek, te steunen. 'Ongeacht de steunmaatregelen van de verschillende overheden is dat fonds van levensbelang voor het voortbestaan van onze sector', aldus nog Vrebos.

Het laatste concert in de AB dateert van 10 maart. In principe hervat de concertzaal haar werking in september met een drietal concerten per week van Belgische artiesten in omstandigheden die coronaproof zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud