Advertentie

Cryptofans betalen 4 miljoen dollar voor album Wu-Tang Clan

Het enige exemplaar van 'Once Upon a Time in Shaolin' zit al jaren in dit zilveren kistje. ©rv

Een digitaal verzamelaarscollectief uit New York heeft voor 4 miljoen dollar een uniek album van de hiphopgroep Wu-Tang Clan gekocht. Het collectief hoopt het album, dat maar zelden afgespeeld is en veel fans van de groep fascineert, op een dag te kunnen delen.

Het Amerikaanse gerecht maakte eind juli bekend dat het album van Wu-Tang Clan, 'Once Upon a Time in Shaolin', in september geveild zou worden. Het album was in beslag genomen na de veroordeling voor fraude van Martin Shkreli, een Amerikaanse ondernemer die actief was in de farmaceutische en de financiële sector. Hij kocht het album vlak voor zijn val. Aanvankelijk bleven de kopers geheim, maar nu hebben ze zichzelf toch bekendgemaakt.

We zijn ervan overtuigd dat er manieren zijn om dit muzikale kunstwerk met de hele wereld te delen.
Collectief PleasrDAO

In een video, die enkele dagen geleden online werd geplaatst, zegt het collectief PleasrDAO dat het het album met 31 nummers, waarvan maar één exemplaar bestaat in een zilveren kistje, heeft gekocht. PleasrDAO is een collectief van 74 verzamelaars van 'non-fungible tokens' of NFT's. NFT's gebruiken blockchaintechnologie om eigendom te registreren van beelden, video's en verzamelobjecten.

Het collectief kocht het album voor 4 miljoen dollar, berichten verschillende Amerikaanse media, waarvan de artikels door PleasrDAO geretweet worden. Bij NFT-verzamelaars is het collectief al bekend, omdat het digitale werken kocht van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden en van de feministische punkgroep Pussy Riot.

In de onlinevideo is een van de leiders van PleasrDAO te zien, Jamis Johnson, die de kostbare zilveren koffer opent waarin het album en een boek zitten. Vervolgens ontkurkt hij een fles champagne en luistert hij naar het album via een koptelefoon.

Streaming en piraterij

Het unieke exemplaar van het dubbelalbum werd eind jaren 2000, begin jaren 2010 opgenomen door Wu-Tang Clan, een legendarische hiphopgroep die rapte over het harde leven in het New Yorkse stadsdistrict Staten Island en samples van kungfufilms gebruikte. Ze wilden aankaarten dat muziek aan waarde verloor door streaming en piraterij, en beschermden het werk. Een clausule verbood de commercialisering van het album gedurende 88 jaar, tot 2103.

Maar PleasrDAO zegt nu op zijn website dat het hoopt het album sneller te kunnen delen. 'Ook al zijn we gebonden aan de juridische overeenkomst bij dit kunstwerk, en zijn we mogelijk niet in staat de muziek te dupliceren en te delen in digitale vorm, toch zijn we ervan overtuigd dat er manieren zijn om dit muzikale kunstwerk met de hele wereld te delen', schrijft het collectief.

Rage

NFT's zijn dit jaar een rage geworden, ook in de kunstwereld. In maart verkocht de Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann bij Sotheby's een digitaal kunstwerk voor bijna 70 miljoen dollar. Het werk ging rechtstreeks van de kunstenaar naar de koper, vergezeld van een unieke NFT, versleuteld met de onvervalsbare handtekening van de kunstenaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud