Advertentie

De Belg koopt geen muziek meer

Stromae, de best verkopende artiest in een krimpende Belgische muzieksector ©Photo News

Naast de versnelde terugval van de cd-verkoop laten nu ook digitale downloads het afweten. De muziekverkoop keldert in ons land.

Dat de muziekverkoop terugloopt, is anno 2015 geen nieuws waar je van achterovervalt. Maar 2014 was een wel bijzonder zwaar jaar voor de sector.

De verkoop kelderde met net geen vijfde naar 104,8 miljoen euro. De val versnelde nog in vergelijking met 2013, toen de muziek­verkoop ‘slechts’ 12 procent terugviel.

De logische boosdoener is de cd-verkoop. Die loopt sowieso al jaren terug, maar is desondanks nog altijd de belangrijkste bron van inkomsten voor de muziekindustrie. 2014 was extra rampzalig voor de verkoop van cd’s door een dubbel faillissement in de sector.

Zowel Free Record Shop als verdeler Multi Media Services ging vorig jaar over de kop, waardoor er plots een pak minder verkooppunten waren voor cd’s. En minder verkooppunten betekent ook minder impulsaankopen. Cd’s zijn dan ook bijna op hun eentje goed voor de daling van de fysieke verkoop met meer dan een kwart.

©Mediafin

Had de sector met een stijgende digitale verkoop de voorbije jaren nog een lichtpunt in de zoektocht naar een kantelmoment, dan liet ook het digitale luik het vorig jaar afweten. De verkoop van digitale downloads - albums en individuele nummers - zakte met 14,7 procent.

Muziekstreaming groeide wel in ons land, maar in een te traag tempo om het digitale omzetverlies goed te maken. De digitale omzet zakte in totaal met 2,3 procent. De sectorvereniging BEA Music kijkt na dit rampjaar richting overheid om soelaas te brengen. Ze vraagt een krachtdadige aanpak van illegale sites, maar is daarnaast ook vragende partij voor ondersteunende maatregelen.

©Mediafin


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud