portret

DJ Charlotte de Witte: ‘Ik ben one of the guys geworden'

Vrouwenstemmen | Vrouwen gaan massaal naar muziekfestivals, maar op het podium blijven mannen de meeste aandacht opeisen. De Tijd zet deze zomer zeven boeiende vrouwelijke artiesten op een piëdestal. Vandaag: techno-dj Charlotte de Witte.

Natuurlijk was Rock Werchter speciaal: op een rockfestival een reusachtige partytent met 15.000 mensen in extase zien gaan op haar harde, rauwe technobeats.

Komend weekend komt het Rock Werchter van de dancefestivals eraan. Charlotte de Witte speelt twee dj-sets op Tomorrowland. Volgen: Lokerse Feesten en Cirque Magique in Ledegem.

Verder zit haar agenda tjokvolmet shows in het buitenland, van Amsterdam tot Helsinki en zelfs Tunesië. Van vliegtuig naar hotelkamer, van glimmende dj-booth naar hippe afterparty. ‘Drukker zijn mijn zomers nooit geweest’, glimlacht ze terwijl ze van een koffie nipt.

Charlotte de Witte in de Parijse club La Rotonde Stalingrad

Op haar 24ste is de Gentse een vaste waarde in de internationale technowereld. Ze begon op haar zeventiende muziek te maken. Haar mixtapes vol drukkende elektro verbijsterden de kennersblogs. Raving George, zo heette ze toen.

Charlotte De Witte

Charlotte de Witte (morgen wordt ze 25) is een techno-dj uit Gent. Ze begon op haar 17de te deejayen.

Drie jaar geleden brak ze haar studies eventmanagement af voor haar muziekcarrière. Ze zette haar eerste stappen in de dj-wereld als Raving George. Vandaag draait ze onder haar eigen naam.

Het verhaal is bekend. Ze wilde geen vrouwelijke dj-naam aannemen, uit schrik dat mensen naar haar dj-sets kwamen luisteren omdát ze een vrouw was.

De Witte wilde beoordeeld worden op haar muziek, niet op haar looks. Twee jaar geleden zette ze een punt achter Raving George. Dankzij haar hit ‘You’re Mine’ met Oscar & The Wolf, wist iedereen onderhand wie ze was. En zelf wist ze dat eindelijk ook.

‘Ik was piepjong toen ik in de muziekwereld stapte. Gestopt met school op mijn 21ste, mijn eigen bedrijfje begonnen. Ik voelde me onzeker. Het succes en de aandacht hebben vastberadener gemaakt.’

Met 58 zijn ze de komende twee weekends: de vrouwelijke dj’s op Tomorrowland. Op een totaal van 980 dj’s maakt dat een aandeel van een schamele 6 procent. Toch heeft Charlotte niet het gevoel dat ze in een mannenwereld leeft. ‘Er zijn steeds meer vrouwen in het circuit. De technowereld is geen machowereld. Iedereen is respectvol en easygoing. Iedereen wil hetzelfde: op een vrede- en liefdevolle manier met elkaar feesten.’

Kaal en afgestroopt

De commerciële dancewereld kan een stuk harder zijn, zegt ze. Maar dan nog: je moet als vrouw het lot niet tarten.

6%
Met 58 zijn ze, de vrouwelijke dj’s op Tomorrowland. Op een totaal van ongeveer 980 dj’s maakt dat een schamel aandeel van 6 procent.

‘Mocht ik vanaf het begin overal zijn gaan draaien met een decolleté tot aan mijn navel, dan was het een stuk moeilijker geweest om ernstig te worden genomen. Ik heb ook moeten vechten tegen vooroordelen, hoor. In het begin dachten veel mensen dat ik niet zelf draaide. (rolt met haar ogen) ‘Een vrouw die haar eigen muziek maakt: dat kan niet!’ Intussen aanvaarden ze me om mijn muziek en om wie ik ben. Ik ben one of the guys geworden.’

Waarom ze zich thuis voelt in het technowereldje, kan ze moeilijk uitleggen. ‘Het klopt gewoon met wie ik ben. Ik maak melancholische, harde en donkere muziek. Ik vind schoonheid in muziek die kaal en afgestroopt is. Less is more. Zware en weemoedige muziek zet mij gewoon meer aan het denken dan happy pop. Bovenal heeft techno het voordeel dat het functionele muziek is: het brengt mensen in beweging.’

Ze beseft maar al te goed dat ze een fantastisch leven heeft. Maar het is ook zwaar en stressvol: veel reizen, weinig slapen en nooit echt ontspannen.

‘Veel tijd om de toerist uit te hangen is er niet. Het draaiboek is meestal: inchecken, lunchen met de promotor, een beetje slapen in het hotel, naar de club om te draaien, na afloop een hazenslaapje, uitchecken en naar de luchthaven.’ Dat hazenslaapje komt er niet altijd van. Na een feestnacht is het ook niet altijd makkelijk om de slaap te vatten. ‘De adrenaline giert nog door je lijf.’

Die hoge pieken en diepe dalen hebben al een pak dj’s een burn-out bezorgd. Ondanks de mentale katers die eigen zijn aan haar stiel, geniet ze met volle teugen van de aandacht die haar te beurt valt.

‘Ik ben nu eventjes heel hip. Maar als er straks een andere stijlen en betere dj’s opduiken, dan laten de clubs me misschien links liggen. Daarom grijp ik nu elke kans.’ En o mdat het nog kan, nu ze nog geen kinderen heeft? ‘Dat is nog niet aan de orde. Maar als ik ooit kinderen heb, dan is het zware tourleven gedaan. Wat is de zin van een kind als je er in het weekend nooit bent?’

Tomorrowland is uitverkocht. Charlotte de Witte speelt in ons land ook nog op de Lokerse Feesten en Cirque Magique.

Volgende week: de Nederlandse singer-songwriter Chantal Acda.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud