Dolle prijzen op veiling Pink Floyd-gitaren

De legendarische zwarte Stratocaster is het pronkstuk van de veiling. ©AFP

Meer dan 120 gitaren van Pink Floyd-gitarist David Gilmour worden geveild bij veilinghuis Christie's in New York. De prijzen swingen de pan uit.

David Gilmour, frontman van Pink Floyd, laat meer dan 120 van zijn favoriete gitaren veilen bij Christie's in New York. De opbrengst gaat naar een goed doel: de strijd tegen klimaatverandering.

Op de veiling, die donderdagnamiddag van wal stak, worden recordprijzen gehaald. Zo werd voor een 1969 Martin D-35 -die Pink Floyd gebruikte in het nummer 'Wish You were Here' - maar liefst 1,095 miljoen dollar neergeteld. Dat maakt het meteen de duurste akoestische gitaar ooit.

Bij de elektrische gitaren ging een witte '#0001' Fender Stratocaster, die vooraf tussen 100.000 en 150.000 dollar ingeschat werd, de deur uit voor 1,8 miljoen dollar. De bieding duurde amper vier minuten. Volgens Christie's gaat het om een recordprijs voor dit type gitaar. Gilmour gebruikte het instrument op de plaat The Wall.

Een Gibson Les Paul uit 1955 ging voor 447.000 dollar over de toonbank, ook al een record voor dit merk.

Het is vooral uitkijken naar de veiling van een iconische zwarte Fender Stratocaster uit 1969 waar Gilmour beroemde nummers op heeft gespeeld. Gilmour gebruikte de gitaar onder andere bij opnamen van de Pink Floyd-albums 'Dark Side of the Moon' en 'Wish You Were Here', maar speelde ook talloze malen de ijle solo in 'Comfortably Numb' op het instrument.

Christie's denkt dat de zwarte Strat omgerekend ongeveer tot 150.000 dollar waard is, maar afgaande op het spetterende begin van de veiling, behoort een veelvoud tot de mogelijkheden.

De opbrengst gaat naar goede doelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud