Domino-effect dreigt voor festivals na schrapping Glastonbury

Glastonbury in het zuidwesten van Engeland is een van de grootste muziekfestivals van Europa. ©EPA

Het Britse muziekfestival Glastonbury gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. De afgelasting kan grote gevolgen hebben voor de Europese festivalmarkt. Rock Werchter, een week later, gaat voorlopig gewoon door.

Glastonbury zou in het laatste weekend van juni zijn vijftigste verjaardag vieren. Vorige week kondigde het Britse festival nog de line-up voor zijn verjaardagseditie aan, met onder meer Paul McCartney, Taylor Swift en Kendrick Lamar. Het zijn slechts drie namen van de meer dan negentig artiesten die al waren aangekondigd voor het vijfdaagse evenement. 

De organisatoren willen geen risico’s nemen. Door de verstrengde maatregelen van de Britse regering tegen het coronavirus en de onzekerheid over het besmettingsgevaar konden ze niet anders dan het festival af te blazen, luidt het. De Britse krant The Guardian schrijft dat het verlies voor het festival tot 100 miljoen pond kan oplopen. Zo’n 135.000 mensen hadden al een voorschot betaald voor een ticket.

Grote gevolgen

Glastonbury is een van de grootste muziekfestivals van Europa. Veel artiesten plannen hun internationale tournee in functie van het mega-evenement. De afgelasting kan een groot effect hebben op andere festivals, ook in België. Glastonbury viel pal tussen TW Classic en Rock Werchter. Zowel Paul McCartney als Kendrick Lamar staat op het programma van beide festivals. Ook Pearl Jam is een van de headliners van Rock Werchter. De rockband stelde woensdag zijn Noord-Amerikaanse lentetournee uit vanwege het coronavirus, dat ook de Verenigde Staten treft.

Waarnemers vrezen een domino-effect als na de schrapping van Glastonbury door corona ook enkele grote namen forfait geven.

Voorlopig gaan TW Classic en Rock Werchter door, zegt organisator Live Nation, dat karig is met commentaar. Ook Pukkelpop houdt vast aan zijn editie van eind augustus. De organisatoren van Graspop en Couleur Café laten eveneens weten dat ze doorgaan. ‘We volgen de situatie op de voet’, luidt het overal.

De vraag is hoelang de festivals die ingesteldheid kunnen volhouden. De programma’s van de Europese festivals zijn nauw verweven met elkaar. De organisatoren zijn niet alleen afhankelijk van het coronavirus, maar ook van de reisplannen van de artiesten. Waarnemers vrezen een domino-effect als na de schrapping van Glastonbury enkele grote namen wegens corona forfait geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud