in memoriam

Dr. John, voodoopriester van de pianisten

De Amerikaanse muzikant en Grammy-winnaar Dr. John is op 77-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval.

Malcolm John Rebennack, de echte naam van de zanger en pianist uit New Orleans, was gespecialiseerd in verschillende genres, van blues over pop tot jazz, boogiewoogie en rock-'n-roll. Hij stond bekend voor zijn opmerkelijke stem en extravagante outfits. 'Hij creëerde een unieke mix van muziek die zijn thuisstad New Orleans in het middelpunt plaatste, zoals die ook altijd in zijn hart zat', aldus zijn familie in een mededeling over zijn overlijden.

'Such A Night' van Dr. John.

Rebennack was vooral bekend voor zijn solowerk in de jaren zeventig en voor radiohits als 'Right Place, Wrong Time', maar zijn invloed op de popmuziek reikte veel verder. In de jaren zestig maakte hij deel uit van het Wrecking Crew-collectief van sessiemuzikanten en figureerde hij op platen van Cher, Aretha Franklin, Canned Heat en Frank Zappa.

Zijn eerste eigen plaat 'Gris-Gris' bracht hij uit in 1968. Toen stelde hij ook het personage Dr. John Creaux the Night Tripper voor aan de wereld, met zijn extravagante liveshows, inclusief voodoopraktijken. Hij werd erg populair en liet een groot deel van de Amerikanen kennismaken met de muziek uit zijn New Orleans.

Zijn eerste liefde was de gitaar, tot bij een gevecht zijn linkerwijsvinger werd geraakt door een kogel.

Rebennacks eerste muzikale liefde was de gitaar, maar in 1960 kwam hij tussen in een gevecht waarbij een van zijn bandleden betrokken was, en werd zijn linkerwijsvinger geraakt door een kogel. Daarop maakte hij de overstap naar de piano, tot het einde van zijn carrière.

Dr. John won tijdens zijn carrière meerdere Grammy Awards en werd in 2011 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n