EBay vecht verbod op doorverkoop concerttickets aan

De Amerikaanse veilingsite eBay stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de Belgische wet over de doorverkoop van concerttickets. Het bedrijf doet dat samen met het Nederlandse platform 2dehands.

De Belgische wetgeving verbiedt voortaan de systematische doorverkoop van concerttickets. Wie ze occasioneel doorverkoopt, mag geen commissie aanrekenen. Daarmee wil de overheid voorkomen dat 'professionele' doorverkopers woekerwinsten maken met tickets voor populaire concerts of festivals.

De wet in kwestie is vrij strikt. Ze laat doorverkoop van tickets nog wel toe, maar niet meer systematisch. Ze maakt het bovendien illegaal dat de doorverkoper nog een meerwaarde probeert te halen, door bijvoorbeeld een commissie aan te rekenen.

Ebay verzet zich nu tegen die regeling. De veilingsite baseert zich op de dienstenrichtlijn, de e-commerce-richtlijn en een artikel uit het Europees verdrag. 'Volgens ons gaat de wet in tegen de richtlijn over e-commerce en is het een rem op de handelsvrijheid', luidt het bij 2dehands, het doorverkoopplatform dat vorig jaar werd overgenomen door eBay. 'We begrijpen niet dat er geen limiet bestaat op de doorverkoopprijzen van huizen of wagens, maar wel op tickets. We zijn tegen misbruiken, maar volgens ons is dit niet de goede oplossing.'

Experten twijfelen eraan of eBay zal kunnen aantonen dat de wet ongrondwettelijk of discriminerend is. Mogelijk kan er wel een zaak gemaakt worden van het te restrictieve karakter van de wet, die geen enkele vorm van meerwaarde op de doorverkoop toelaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud