EMI Belgium mee in etalage van Universal

Ozark Henry, één van de artiesten uit de stal van EMI Belgium. ©Photo News

De muziekuitgever Universal Music Vivendi wil activa verkopen met een geschatte waarde van meer dan 250 miljoen dollar. Ook de Belgische afdeling van de platenmaatschappij EMI wordt in de etalage gezet.

De verkoopplannen staan in een interne mededeling van EMI-topman Roger Faxon, en ze worden bevestigd door een bron bij het bedrijf. Ze maken deel uit van een akkoord met de Europese concurrentieautoriteiten om de goedkeuring te krijgen voor de recente overname van de muziekbusiness van EMI.

Universal wil onder meer het Britse label Parlophone Records, dat de bands Coldplay en Gorillaz herbergt, te koop zetten. Andere verkoopkandidaten zijn EMI Classics, Virgin Classics en de lokale afdelingen van EMI in Frankrijk, België, Tsjechië, Polen, Portugal, Noorwegen en Zweden.

EMI Belgium, gevestigd in Brussel, telt ongeveer 30 werknemers en werkt in opdracht van bekende Belgische artiesten als Buscemi, Clouseau, Ozark Henry, Bart Peeters, Raymond van het Groenewoud, Novastar en Zornik.

De belangstelling voor de activa zou kunnen komen van concurrenten als Sony Music Entertainment en de Duitse groep Bertelsmann. Beide bedrijven zouden al interesse getoond hebben. De Britse ondernemer Richard Branson, eigenaar van het Virgin-concern, verklaarde eerder al dat hij interesse heeft in Virgin Records, het muzieklabel dat hij in Londen begon in de jaren 70. Maar dat label zou Universal niet te koop willen zetten.

EMI Group werd in november in verschillende stukken verkocht door de Amerikaanse financiële groep Citigroup. Universal kocht de platenmaatschappijen voor 1,9 miljard dollar, terwijl de uitgeeftak werd gekocht door een consortium rond het Japanse Sony en de miljardair-ondernemer David Geffen, voor 2,2 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud