Free Record Shop ook in Nederland failliet

Free Record Shop in Nederland is finaal failliet. ©ANP

De 36 resterende Free Record Shops in Nederland sluiten hun deuren na een faillissement. Negentig mensen verliezen daardoor hun baan. Eerder dit jaar werden alle Belgische vestigingen al opgedoekt.

Dinsdag werd Fresh Entertainment Nederland BV, het moederbedrijf achter de winkelorganisatie van Free Record Shop in Nederland, failliet verklaard. Hoewel dat bedrijf eind maart nog aankondigde dat voor de winkels mogelijk een toekomst lag in de verkoop van grote voorraden film en muziek in grote outletstores, bleek ook dat onvoldoende om sluiting te voorkomen.

Onder andere het verdwijnen van de Belgische winkels maakte het steeds moeilijker om concrete afspraken met de leveranciers te kunnen maken. 'Bovendien wordt de vraag naar fysieke intertainmentproducten steeds kleiner en zag het er voor de toekomst niet veel beter uit', zegt Rob Boers, die als curator is aangesteld.

Slopende maanden

Het faillissement van Free Record Shop Nederland komt niet als een grote verrassing. De keten kampt al ruim een jaar met problemen. In juli 2013 werden de winkels in België en Nederland overgenomen door de Nederlandse investeringsmaatschappij ProCures nadat eerder Free Record Shop Nederland failliet was verklaard. Door de overname konden de winkels in België blijven bestaan en maakte de Nederlandse afdeling een gedeeltelijke doorstart. Toen werden al zo'n 70 winkels opgedoekt.

Free Record Shop België failliet

Enkele maanden later kwamen ook de Belgische winkels in de problemen door een teleurstellende omzet. Onderhandelingen vonden plaats met weer een andere investeringsmaatschappij, ditmaal de Britse Hilco Capital.

Nog voor het akkoord rond was, werd echter het faillissement voor Free Record Shop België aangevraagd. Hoewel Hilco vier miljoen euro beschikbaar stelde, mocht deze ultieme poging voor een doorstart niet baten en trok de maatschappij zich eind januari finaal terug. 230 werknemers stonden op straat.

De resterende winkels in Nederland bleven tot op heden in handen van ProCures. Eerder dit jaar verdwenen nog eens twaalf winkels, wat enkel een voorbode was voor de definitieve sluiting. De keten is nooit helemaal hersteld van de ingrijpende gevolgen van het eerdere faillissement.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud