Advertentie
Advertentie

Gentse student bouwt cello uit piepschuim

Protestactie met cello: Karim Wasfi speelt in de straten van Bagdad. ©AFP

Piepschuim heeft een toekomst als klankversterker voor akoestische instrumenten. Student-instrumentenbouwer Tim Duerinck (Hogeschool Gent), een van de elf 'early bird' inzendingen voor de Vlaamse Scriptieprijs 2015, bouwde een prototype van een cello.

'Piepschuim heeft een hogere geluidsafstralingscoëfficiënt dan gelijk welk ander materiaal dat voor de bouw van muziekinstrumenten wordt gebruikt", zegt Duerinck. Uit zijn berekening blijkt dat piepschuim beter klank kan versterken dan klankhout van nieuwe en oudere violen.

Gentenaar Duerinck maakte ook een prototype van een cello met een klankkast uit piepschuim. 'Die klinkt veelbelovend. De lage klanken zijn luider dan die van een gewone cello, maar de hoge niet. Het instrument is nog niet in evenwicht, maar een leek hoort geen verschil.'

De 23-jarige masterstudent zegt evenwel dat het niet de bedoeling was om een instrument te maken met dezelfde klankkleur, maar een instrument dat net luider klinkt voor bijvoorbeeld solisten of buitenoptredens. Piepschuim heeft overigens nog voordelen: het is goedkoper dan hout en het bouwen van instrumenten kan sneller.

Ander materiaal

Duerinck zocht in zijn bachelor al naar experimentele instrumenten. 'In plaats van hout te beïnvloeden via schimmels om een hogere geluidsafstralingscoëfficiënt te bereiken, ben ik op zoek gegaan naar ander materiaal en via via bij piepschuim terechtgekomen.'

Strijkinstrumenten worden sinds de 17de eeuw vooral gemaakt van hout van de fijnspar (voor het bovenblad) en de esdoorn (randen, achterblad, hals en krul). Dat hout moet jarenlang drogen vooraleer het kan gebruikt worden. Een goede vioolbouwer heeft ongeveer een maand nodig om een viool te bouwen en dubbel zolang voor een cello. Er zijn ook al strijkinstrumenten in carbonvezel op de markt. Een gekende producent is het Amerikaanse bedrijf Luis and Clark.

Met zijn scriptie dingt Tim Duerinck mee naar de Vlaamse Scriptieprijs 2015. De inschrijvingen daarvoor lopen nog tot en met 4 oktober en op 17 december worden de winnaars bekendgemaakt. De beste scriptie wordt beloond met 2.500 euro, de vier overige genomineerden krijgen elk 250 euro. En met scripties zijn nog meer prijzen te winnen, zoals de Klasseprijs, de Agoriaprijs en de EOS-prijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud