Hard Rock Café op Brusselse Grote Markt

Dinsdag zwaaien op de Grote Markt in Brussel de deuren van een nieuw Hard Rock Café open. Vijftien jaar na het faillissement van het café in Antwerpen doet de Amerikaanse horecaketen opnieuw zaken in ons land.

Zo'n 90 mensen rekruteerde het management van Hard Rock Café de voorbije weken in ons land voor de Brusselse vestiging van de iconische toeristenbar. 'Talenkennis speelde geen rol', vertelt Paul Sharp, de Schotse general manager in de nieuwe horeca-aanwinst aan de Grote Markt. 'We zochten entertainers: sterke persoonlijkheden met een passie voor muziek.' Zoals de Luxemburger Steve. 'Ik woon al negen jaar in Brussel', zegt hij eerst in het Engels, waarop hij moeiteloos naar het Nederlands switcht. 'Ik ben gek op de Hard Rock Cafés. Toen ik hoorde dat ze mensen zochten, heb ik geen moment getwijfeld.'

Steve rolt een setje bestek in een servet en legt het couvert loodrecht op een tafeltje. Aan de bar brieft een medewerker van Hard Rock Café een groepje rekruten. Het is vrijdagvoormiddag, en een van de laatste opleidingsdagen voor de Belgische staf. Dinsdag zwaaien de deuren van de brasserie open.

Indianenstam

De multinationale horecaketen, die in 2008 in handen viel van de steenrijke Seminole-indianenstam uit Florida, deed er vier jaar over om deze locatie te vinden: een 16de-eeuws pand in een uithoek van de Grote Markt. Unesco-werelderfgoed. Wellicht peperduur om te huren. Hoeveel de Amerikaanse multinational erin investeerde? 'Een significant bedrag', zegt Calum MacPherson, een Europese topman van het bedrijf, ontwijkend. De indianen communiceren niet over hun cijfers.

De Canadees werkt al sinds 1988 voor Hard Rock Café. Als 'regional vice-president of European operations' - zoals het wat brallerig op zijn businesskaartje staat - is het zijn taak om nieuwe cafés te openen op Europese bodem. Na Brussel volgen in 2013 normaal Zürich, Wenen en Frankfurt. De Seminole-indianen zitten duidelijk op een berg geld.

MacPherson: 'We zijn het aan onze status verplicht om voor de beste locaties te gaan: stadscentra, plekken waar veel toeristen komen. (kijkt door het venster) Beter was onmogelijk geweest. Dit is echt een van de mooiste marktpleinen van de wereld. We wilden al veel langer naar Brussel komen. Maar het moest kloppen. Een Hard Rock Café is er voor altijd. We zijn niet het type dat ergens een business opstart en nadien het hazenpad kiest.'

Geen franchise

Neen? En het Hard Rock Café op de Groenplaats in Antwerpen dan? Dat ging in 1997 na amper twee jaar failliet, inclusief een schuldenberg van 2,5 miljoen euro. 'Dat was een franchise', haast MacPherson zich. 'Dit keer doen we alles zelf.'

Naar Hard Rock Café-normen is de brasserie relatief klein. Gespreid over iets meer dan 500 vierkante meter en vier verdiepingen telt ze 120 zitplaatsen. Ongeveer 80 rockmemorabilia hangen aan de muur. Wie weleens een van de 137 cafés van Hard Rock is binnengestapt, weet wat hij kan verwachten. We zien de typische memorabilia waarop de horecagroep haar reputatie heeft gevestigd: een kleedje van Madonna, een hemd van Bono, laarzen van Kiss, een halsketting van Jimi Hendrix, een legerhoedje van Elvis Presley, het rode lederen jasje dat Michael Jackson droeg in de clip van 'Beat It', en ga zo maar door.

Opvallend: hedendaagse rocksterren blinken uit door hun afwezigheid. Geen Foo Fighters, Editors, Arctic Monkeys of Queens of the Stone Age. Is dat geen bewijs dat een Hard Rock Café in de eerste plaats een trip to memory lane is en het concept is blijven steken in de 20ste eeuw?

Paul Sharp gaat in de verdediging: 'Er zitten stukken van Arctic Monkeys, Lady Gaga en zelfs Gaslight Anthem in onze verzameling. Toevallig zijn die spullen hier niet te zien. Ach, laat de jonge bands maar denken dat Hard Rock Café een relict uit het verleden is. Onze cafés krijgen nog altijd veel jongeren over de vloer. Zij voelen zich thuis tussen al die oude legendes. Trouwens: onze muziekcollectie is wél hedendaags. We draaien classics en nieuwe dingen door elkaar.'

Er zijn wel degelijk een paar fijne nieuwigheden te zien. Bezoekers kunnen bij het binnengaan op een beeldscherm met touchscreen grasduinen in de volledige verzameling van Hard Rock Café, die na meer dan 40 jaar verzamelwoede zo'n 75.000 stukken telt.

Ook leuk, en een wereldwijde primeur voor Hard Rock Café: de bovenste verdieping werd ingericht als kunstgalerie. Aan de muren hangen originele tekeningen en schilderijen van John Lennon, John Entwistle van The Who en zelfs Miles Davis. De galerie vormt een aangenaam rustpunt en geeft het toeristencafé een 'arty' cachet. 'We vonden het mooi aansluiten bij het imago van Brussel als kunst- en cultuurstad', zegt Calum MacPherson.

-------

Weetjes over Hard Rock Café

  • 1971: eerste Hard Rock Café opent in Londen.
  • 2012: 174 vestigingen (waarvan 137 cafés) in 54 landen. De rest zijn hotels en casino's.
  • Er hangen of staan wereldwijd 75.000 collectiestukken.
  • Eigenaar: Seminole-indianenstam uit Florida (sinds 2008).
  • Antwerpen: in 1995 opende in Antwerpen een Hard Rock Café. De zaak ging twee jaar later failliet.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud